maandag 25 juli 2011

Actualisatie – Voetpad

Herinnert u zich de man met trilby hoed nog die ik onlangs ontmoette in de Burgemeester Geurtsstraat, hand in hand met z’n kleindochter een wandelingetje makend? Inderdaad, hem bedoel ik:
Geloof het of niet, maar ik liep het duo afgelopen dinsdag in Praag weer tegen het lijf! Kleindochter had nu een strikje in heur haar en hield opa bij de Karelsbrug vast aan z’n linkerhand
en op het Václavské náměstí aan z’n rechter.
Hoe vertederend: opa die z’n kleindochter de wereldstad Praag toont en het meisje dat zich bij hem geborgen weet te midden van de mensenmassa’s die het centrum van Praag dagelijks overstromen. Ik was er nu echt van overtuigd: Paul Mijksenaar, de gerenommeerde grafisch ontwerper die onlangs beweerde dat de man met trilby hoed een obscuur heerschap met oneerbare bedoelingen is, had zich schromelijk vergist.

Zo dacht ik er althans tot dinsdag over. Een dag later kwam ik de man met trilby hoed opnieuw tegen. Nu terwijl hij een trap afliep. Zonder kleindochter!
In al m’n onnozelheid dacht ik aanvankelijk nog dat opa op weg was naar de bakker om van die lekkere Tsjechische broodjes te halen en z’n kleindochter even alleen had achtergelaten in dat vertrouwenwekkende grote gele hotel op de achtergrond.
Enkele uren later besefte ik dat m’n aangeboren naïviteit me weer eens parten had gespeeld. Op een zebra in het stadscentrum spotte ik ‘opa’ andermaal. Andermaal zonder ‘kleindochter’. Met z’n trilby hoed veel dieper over z’n ogen getrokken dan eerder het geval was geweest.
Ik riep ’m nog toe waar z’n kleindochter gebleven was, maar hij keek niet op of om. De gladakker!
Uiteraard heb ik terstond aangifte gedaan bij de Praagse politie. Die zag gelukkig de ernst van de zaak in en heeft er meteen een sterke jongen op gezet.
Terwijl ik nog steeds in onzekerheid verkeer over het lot van het meisje (zodra ik meer weet, stel ik u op de hoogte), trek ik alvast twee lessen uit dit drama:
1. altijd op je hoede zijn als je een man met trilby hoed tegenkomt met aan z’n linker- dan wel rechterhand een meisje, al dan niet met een strik in heur haar;
2. nooit meer twijfelen aan de autoriteit van Paul Mijksenaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten