maandag 20 februari 2012

Klein mysterie 317 – Tractor in de lucht (2)

In een van de weekendkranten las ik dat je niet alles kapot moet willen checken. Zoals al vaker betoogd ben ik het daar tot op zekere hoogte mee eens, al zeg ik liever met Rowwen Hèze ‘loate we ’t neet met de waorheid verpeste’. Veelal zit het genoegen ’m er juist in om je eigen verbeelding los te laten op die zo dorre alledaagse werkelijkheid. Dan komen zelfs ogenschijnlijke banaliteiten als boodschappenbriefjes en verkeersborden tot leven.
Soms doet zich ook het tegenovergestelde voor: niks verbeelding, niet je fantasie aan het werk zetten, geen gefabuleer, maar feiten. Harde feiten liefst. De 5xW+H-formule toepassen, s’il vous plaît. De 5xW+H-formule? Jazeker. Wie wat waar wanneer waarom en hoe.
Ik zou de 5xW+H-formule heel graag zien toegepast op mijn vermoeden dat het vliegtuiglawaai boven in elk geval ‘mijn’ deel van Horst aan de Maas (Horst-west) de laatste maanden explosief is toegenomen. In december heb ik al eens een stukje gewijd aan de toename van hemelse geluiden. Volgens mijn waarneming vond die toen met name plaats in de avondlijke uren. Inmiddels heeft het gebulder zich in mijn perceptie uitgebreid tot de nachtelijke, ochtendlijke en middaglijke uren.
Er kunnen denk ik twee dingen aan de hand zijn. De eerste optie is dat mijn vermoeden gewoon niet klopt en dat het geluid van overvliegende luchtschepen boven Horst(-west) helemaal niet (explosief) is gestegen. Niet in intensiteit en niet in frequentie. Dat zou betekenen dat ik om de een of andere reden blijkbaar meer dan in het verleden gevoelig ben voor vliegtuiglawaai. Mocht dat het geval zijn, dan beloof ik hierbij plechtig dat ik als de nood echt aan de man komt, contact zal opnemen met een zielenknijper.
De tweede optie is dat mijn vermoeden wel degelijk gestaafd wordt door de feiten. Dat er dus inderdaad vaker en intensiever geluid vanuit het zwerk hoorbaar is in Horst(-west). In dat geval zou ik toch wel heel erg nieuwsgierig zijn naar een verklaring. In het decemberstukje heb ik al enkele suggesties uit de hoge hoed getoverd; nu zou ik er nog een aan toe willen voegen. Zou het namelijk zo kunnen zijn dat boven Horst(-west) onlangs een nieuwe of gewijzigde vliegroute is aangelegd?
Wie pakt de handschoen op? Is er iemand onder de lezers van Horst-sweet-Horst die zich durft te wagen aan de 5xW+H-formule in relatie tot het vermoeden van toegenomen vliegtuiglawaai boven Horst? Of, als dat te hoog gegrepen is: zijn er lezers die m’n vermoeden kunnen bevestigen dan wel ontkrachten? Kom op, laat van u horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten