maandag 16 april 2012

Intermezzo – Pimp ow ei

Wat zien we hier? Juist, en hörtje eier. Een levender bewijs van de schoonheid van het Horster dialect is er niet. Toppunt van verrukking: een boodschappenbriefje van de straat vissen waarop behalve ‘kaas’, ‘rijst’, ‘bananen’ en ‘koffie’ ook ‘1 hörtje eier’ staat vermeld. Of een Nederlandse verbastering daarvan. ‘Heurtje’, ‘hurdje’, ‘hortje’, zoiets. De officiële Nederlandse vertaling schijnt ‘horde’ te zijn. Toch vrees ik dat als ik in een Amsterdamse zuivelwinkel om een horde eieren vraag, me met een niet mis te verstane portie hoofdstedelijke humor aan het verstand zou worden gepeuterd dat ik maar een achterlijke Limburger ben. Terwijl als je in Horst om een horde eieren zou vragen, de reactie na enig wenkbrauwgefrons zou luiden: ‘Ȏh, ge bedoelt en hörtje eier!’
Waaruit deze bespiegelingen voortvloeien? Uit een prachtig initiatief dat in Hegelsom is geboren. Pimp ow ei heet het: een gratis te fietsen of wandelen route langs 26 door inwoners van Hegelsom vervaardigde kunstwerken. Als basis voor die kunstwerken dient telkens een door de Werkgroep Tuutetrek beschikbaar gesteld stalen ei. Achterliggende bedoelingen: dorpsverfraaiing en bevordering van de leefbaarheid. Eigen kunst om de betrokkenheid van inwoners bij hun dorp te vergroten – mooier kan het toch niet?
Of het ook gaat zo werken? Nooit te vroeg juichen, maar als de voortekenen niet bedriegen wel. Het enthousiasme spat er in elk geval nu al aan alle kanten vanaf. Léés daarvoor de website, beluister de aanstekelijke song en bekijk de flitsende videoclip. Waarmee we weer terug zijn bij het ‘hörtje eier’: de song bevat de regel ‘Pimp ow ei en zet ut in en hörtje’ en in de videoclip spelen eierhörtjes een niet onbelangrijke bijrol, onder meer drijvend in de Molenbeek.

Alsof het allemaal niet op kan heeft Pimp ow ei ook nog een prijzenswaardig bijproduct opgeleverd: Dut ma mei mit os ei. Wat dat behelst? Probeer daar tussen 22 april en 7 oktober zelf maar eens achter te komen. Of bekijk, als u uw nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen, nu alvast dit weblog.
Wat ik me alleen afvraag: moeten we Pimp ow ei, gezien het feit dat het nagenoeg samenvalt met de Floriade, nou zien als spin-off van de Floriade? Wat mij betreft liever niet hoor, anders zul je straks ook nog zien dat ik al m’n scepsis over de Floriade en het begrip spin-off overboord moet gooien. Alsof ik met het MIBO-magazijn niet al genoeg gezichtsverlies heb geleden.

3 opmerkingen:

 1. Hallo Wim,

  De pimp ow Ei manifestatie moet zeker NIET gezien worden als spin-off voor de floriade.Wij hebben als werkgroep Tuutetrek als doel om ideeën en initiatieven om zo de leefbaarheid en betrokkenheid te vergroten voor jong en oud van,voor en door de inwoners van Hegelsom.Vanuit de dorpsraad wilde wij iets aan dorpsverfraaiing doen en de periode van de Floriade leek ons een leuk idee om deze kunstwerken niet als ééndagskuiken door het leven te laten gaan.

  Hay Arts- werkgroep Tuutetrek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Hay Arts
  Dank voor de duidelijkheid. Gelukkig hoef ik m'n scepsis over de spin-off van de Floriade nog niet overboord te gooien. Anderen plaatsen Pimp Ow Ei overigens wel heel nadrukkelijk in het perspectief van de Floriade: http://www.horstaandemaas.nl/Floriade/Actueel/Hegelsom_in_het_teken_van_de_Floriade_Pimp_ow_Ei

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te lezen dat het enthousiasme, dat hier in het dorp echt heerst, duidelijk voelbaar is tot buiten de landsgrenzen.

  Jeu van Helden

  BeantwoordenVerwijderen