maandag 28 mei 2012

Intermezzo – Tante Pollewop

‘Het wachten is nu op het moment dat er naast voedsel- en kledingbanken ook boekenbanken gaan ontstaan.’ Zo eindigde vorige week het stukje over de voorgenomen sluiting van de bibliotheken in Grubbenvorst en Sevenum. Geloof het of niet, maar zeven dagen later telt Horst aan de Maas een boekenbank! Weliswaar onder de benaming ‘boekenbastion’, maar het principe is hetzelfde als dat van een boekenbank: verspreiding van gratis boeken.
Hoe ik geattendeerd werd op het bestaan van dat boekenbastion? Door een reactie op een tweet van Roy Bouten. Het PvdA-PK-gemeenteraadslid twitterde gisterochtend dat ie ’s middags een ‘lekker stukkie’ ging fietsen. Een zekere Tante Pollewop twitterde daarop terug: ‘En als je dan bij mij langsfietst kun je ook nog een gratis boek uitzoeken. Je vindt me aan de weg van Horst naar Meterik.’ Een gratis boek? Aan de weg van Horst naar Meterik? Daar moest ik als bibliofiel en bewoner van de Meterikseweg uiteraard meer van weten. Ik ging meteen poolshoogte nemen. En warempel, honderd meter voor het Sint-Luciakapelletje trof ik van Horst uit gezien aan de linkerkant van de Meterikseweg in een matig onderhouden voortuin dit bordje aan:
Het verwijst naar dit object, dat Boekenbastion Tante Pollewop blijkt te heten.
Het deed me een beetje denken aan de TG-KL, maar die had nu juist als een van z’n kenmerken dat de deuren niet open konden. En dat is bij dit boekenbastion duidelijk wel het geval. Het is zelfs voorzien van gordijnen. Het interieur van het bastion zou ik als ‘zakelijk en toch knus’ willen betitelen. Klein is het wel: knappe jongen die er z’n kont in kan keren.
Behalve van gratis kwaliteitsboeken is het bastion ook voorzien van enkele teksten. Die maken meer duidelijk over de bedoelingen en achtergronden van Boekenbastion Tante Pollewop: ‘Oprukkende e-books, sluitende bibliotheken, omvallende boekhandels: het papieren boek zit in het verdomhoekje. Boekenbastion Tante Pollewop biedt tegenwicht. Door gratis boeken te verspreiden. Veelal gelezen, hier en daar met een schrammetje, soms met andere gebruikssporen. Maar wat kan het bommen? Ze doen het!’
Grappig is het blijkbaar speciaal ontworpen logo dat overal terugkomt: op het bordje aan de weg, in de boeken, in een boekenlegger, in een visitekaartje, op het aan de deur bevestigde naambordje.
Wat me verder wel aanspreekt is de licht provocatieve toon in de aankondiging van Tantes Toppers van de Week: ‘Waarom wachten op de sluiting van de bibliotheken in Grubbenvorst en Sevenum? Nu tot 2 juni bij boekenbastion Tante Pollewop afgeschreven bibliotheekboeken als Tantes Toppers van de Week!’
Het boekenbastion blijkt ook een eigen weblog te hebben en daarnaast ontpopt Tante Pollewop zich meteen al als een actief twitteraarster. Maar laat ik er verder geen woorden aan vuil maken: gaat dat zien, gaat dat zien! En neem ze mee, die gratis boeken!
En Roy Bouten? Die miste dit gisteren allemaal. Z’n antwoord op de tweet van Tante Pollewop: ‘Sorry, ben ik niet langs gekomen ...’ Gelukkig is het boekenbastion volgens de website ‘ijs, weder en vandalisme dienende – zolang de voorraad strekt – dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten