maandag 30 december 2013

Klein mysterie 514 – Windwatermolen (4)

Mag ik u voorstellen, de nieuwste Horster windwatermolen:
U vindt dit wonder der techniek dat gratie en functionaliteit in zich verenigt op de oever van visvijver Camps Koël aan de Schorfvenweg in Kronenberg. Ben er gisteren speciaal voor op m’n fiets geklommen.
Op 18 april van dit jaar twittert wethouder Ger van Rensch: ‘Met visclub Sevenum overleg over raadselachtige waterpeilschommeling. Peil is niet te peilen. Wellicht dan toch vissen “daar bij die molen”?’ Op dat moment is dat ‘daar bij die molen’ nog minstens even raadselachtig als de waterpeilschommeling, althans voor mij. Dat verandert als het gemeentebestuur op 1 augustus bekendmaakt dat een omgevingsvergunning is aangevraagd voor het plaatsen van een windwatermolen bij de visvijver aan de Schorfvenweg. De definitieve bevestiging dat deze molen de oplossing moet brengen voor de jarenlange wateroverlast volgt in Hallo Horst aan de Maas van 15 augustus. Voorzitter Frans Beckers van HSV De Peelvissers in Hallo: ‘De molen moet er begin november staan, dan komt namelijk het water weer omhoog. Als de molen er niet staat, hebben we weer een jaar verloren. Hopelijk zijn de problemen hierdoor opgelost en komen leden die gestopt zijn weer terug bij ons om te vissen.’ (klik op de pijl om het filmpje te starten)
Of begin november is gehaald, weet ik niet, maar de molen staat, zo kon ik gisteren dus constateren. Wat ik verder constateerde, was dat de vissteigers niet meer onder water staan, waaruit ik de verheugende conclusie trek dat de molen doet waarvoor ie is ingehuurd – ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht.
Wat ik ten slotte constateerde, was dat het hier een spiksplinternieuwe molen betreft. En dat viel me dan toch weer een beetje tegen. Niet dat ik HSV De Peelvissers de nieuwe molen misgun, integendeel, maar ik had gehoopt de eertijds in Heierhoeve staande windwatermolen (klik hier) bij de visvijver aan te treffen. Niet dus. Waardoor het mysterie van de verdwenen windwatermolen van Heierhoeve vooralsnog intact blijft.
Intussen doet zich het opmerkelijke feit voor dat drie van de vijf mij bekende in werking zijnde windwatermolens in de gemeente Horst aan de Maas in Kronenberg staan. Behalve het nieuwe exemplaar bij de visvijver zijn dat een molen aan de Blaktdijk
en een vanaf de doorgaande weg moeilijk waarneembare molen in het gebied tussen Meerweg en Peelstraat.
Rara hoe kan dat?

Waar de twee andere nog in werking zijnde Horster windwatermolens staan? Dat zou u als trouw lezer van Horst-sweet-Horst moeten weten, dus dat zeg ik lekker niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten