maandag 27 januari 2014

Intermezzo – Wensbus

Busje komt zo  
Eventjes geduld nog
Want het busje komt zo
Ik woon al jaren aan een busroute en passeer al evenzoveel jaren, vaak meermalen per dag, een aan die busroute gelegen bushalte. Toch heb ik nog nooit een bus langs zien komen en bij de halte nog nooit een wachtende passagier zien staan. Kijk ik op de verkeerde momenten naar buiten en passeer ik de bushalte steevast als de bus net is vertrokken? Zou wel heel toevallig zijn. Lijkt me eerder iets met het traject en de vervoerswijze van doen te hebben: het betreft een eenuursdienst tussen Meterik en Lottum die slechts rijdt als je minimaal een uur van tevoren telefonisch hebt gereserveerd. Een zogeheten belbus.
Busje komt zo  
Eventjes geduld nog
Want het busje komt zo
Of het nu door dat telefonisch reserveren komt of omdat gewoon niemand per bus van Meterik naar Lottum wenst te reizen, feit is dat die bus (bijna) nooit rijdt – spooklijn, spookbus, spookhalte. Daarom houdt de lijn volgend jaar op te bestaan. Mogelijk komt er een wensbus voor in de plaats – iets waar ik nu al verlangend naar uitkijk.
Busje komt zo  
Eventjes geduld nog
Want het busje komt zo
Dagblad De Limburger definieerde de wensbus vrijdag als volgt: ‘Een kleine bus voor maximaal acht personen, die ingezet wordt als dorpsbewoners daaraan behoefte hebben. Bedoeling is dat de dorpsraden van de betreffende dorpen de bestuurders en de inzet van de wensbus regelen.’ Een provinciewoordvoerder voegde daaraan toe: ‘Wanneer de bus ingezet wordt en waar hij naartoe gaat rijden, mogen de dorpsraden zelf bepalen. Dat zou voor een rit naar een favoriete voetbalwedstrijd kunnen zijn waar dorpsbewoners naartoe willen, of voor een groep jongeren die in een naburig dorp uit wil gaan.’ En verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck verklaarde tegenover Peel en Maas: ‘Het busje kan worden ingezet om bijvoorbeeld kinderen naar school te brengen of om met dorpsbewoners naar de weekmarkt te gaan.’
Busje komt zo  
Eventjes geduld nog
Want het busje komt zo
Op 11 februari begint onder meer in Kronenberg en Evertsoord een door de provincie bekostigde proef met de wensbus. Ik geef de proef een week. Grootschalige dorpsontwrichting zal de autoriteiten nopen het experiment te staken. Op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag nota bene, zullen op de hoek Meerweg-De Hees in Kronenberg namelijk grootschalige onlusten uitbreken omdat drie jongeren de bus wensen te gebruiken om bij De Lange in Horst te gaan stappen, twee tieners naar Metieske in Sevenum willen en drie vrijgezelle vijftigers juist voornemens zijn zich te laten vollopen bij Boëms Jeu in America. Twee dagen later zal het raak zijn als drie lokale Ajax-fans de chauffeur onder bedreiging van een mes dwingen koers te zetten naar Amsterdam voor Ajax-Heerenveen en niet naar Breda voor NAC-Feyenoord, zoals de overige vijf inzittenden wensen. Weer twee dagen later zal de dorpscohesie in Evertsoord een flinke knauw krijgen als plaatselijke oudjes elkaar met rollators te lijf gaan omdat ze het er niet over eens kunnen worden hoe laat het wensbusje hen na het bezoek aan de weekmarkt in Horst moet komen ophalen. De dagelijkse strijd tussen de tien Kronenbergse Dendronscholieren om de acht plaatsen in de wensbus laten we dan nog maar onvermeld.
Busje komt zo  
Eventjes geduld nog
Want het busje komt zo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten