maandag 14 juli 2014

Klein mysterie 575 – Solidariteit

Vorwärts, und nicht vergessen,
worin unsere Stärke besteht!
Beim Hungern und beim Essen, vorwärts,
und nie vergessen: die Solidarität!

Wollen wir es schnell erreichen,
brauchen wir noch dich und dich.
Wer im Stich läßt seinesgleichen,
läßt ja nur sich selbst im Stich.

Vorwärts und nie vergessen
und die Frage konkret gestellt
beim Hungern und beim Essen:
Wessen Morgen ist der Morgen?
Wessen Welt ist die Welt?

Vorwärts, und nie vergessen: die Solidarität!

Fragmenten uit het  Solidaritätslied, in 1929-1930 geschreven door Bertold Brecht en op muziek gezet door Hanns Eisler (klik op de pijl)
Allemaal leuk en aardig de vermistedierenbriefjes, de linde bij De Oude Lind, de WK-versieringen, de Gele Madonna van Voor-America. Maar als je dan vanmorgen De Volkskrant  openslaat, zinkt de moed je toch weer compleet in de schoenen. Bladzijde 7. Teeven: meer Syriërs onmogelijk. En: Duitsland vangt tienduizend Syriërs op, Nederland 250. Zijn daarmee de verhoudingen zoek? Staatssecretaris Teeven vindt van niet. Nieuw is het niet, maar toch telkens weer: om tranen van in de ogen te krijgen, om tegen het plafond te springen van woede, om naast moedeloos ook radeloos van te worden. En dat godbetert met de PvdA in de regering. En de volgende keer maar weer gewoon gezellig met z’n allen en met droge ogen de Internationale zingen ter afsluiting van het congres. Bah, bah.
Horst aan de Maas moet pestvrij worden. Horst aan de Maas moet schaliegasvrij worden. Horst aan de Maas moet duurzamer worden. Horst aan de Maas moet de meest kindvriendelijke gemeente worden. Horst aan de Maas moet leefbaarder worden. Horst aan de Maas moet nog veel meer. Maar moet Horst aan de Maas niet als de wiedeweerga óók solidair worden met Syrische vluchtelingen?
Horst aan de Maas is Nederland niet en Nederland is Horst aan de Maas niet. De PvdA in Horst aan de Maas is de landelijke PvdA niet en de landelijke PvdA is de PvdA in Horst aan de Maas niet. Laat Teeven en z’n trawanten lekker de moord stikken. Tóón dat gastvrijheid, naastenliefde en solidariteit ten minste in Horst aan de Maas géén holle begrippen zijn. Horst aan de Maas van nature ondernemend? Dan ook in dit opzicht. Als Horst aan de Maas duizenden Polen onderdak kan bieden, moet dat toch ook lukken met zeg vijftig van de drie miljoen (!) Syrische vluchtelingen?
Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Geloof ik best. En toch, college, politieke partijen: kruip niet weg, probeer het, neem het initiatief, doe iets (en schrijf, bel of mail me vooral als ik jullie in dezen van dienst kan zijn)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten