maandag 11 augustus 2014

Klein mysterie 582 – Gasthoês (1)

‘Waarom moet zo geheimzinnig gedaan worden met zo’n plan, terwijl het bij elk raadslid ter inzage is. Waarom moet zo’n plan behandeld worden in een besloten vergadering? Om tot een zinvolle discussie te kunnen komen is het toch noodzakelijk dat de belangstellenden en belanghebbenden uitvoerig en deskundig worden geïnformeerd. (…) Wie heeft nu besloten tot dit kinderachtig geheimzinnig gedoe?’
Rara, waarop heeft dit citaat betrekking? Wat zegt u? Dat ik wel eens moeilijker vragen heb gesteld? Kom op, laat maar horen dan! Wat zegt u? Zei u nu werkelijk ‘Dat citaat heeft natuurlijk betrekking op het huidige kinderachtig geheimzinnige gedoe rondom ’t Gasthoês’ (klik hier)? Ja?
Welnu, dit citaat is bijna veertig jaar oud (29 augustus 1975) en afkomstig uit een artikel uit De Echo van Noord-Limburg. Het stuk is ondertekend met ‘H.v.L.’. U kunt gevoeglijk van mij aannemen dat dat staat voor Huub van Lieshout, destijds drukker, uitgever, hoofd- en enig redacteur van De Echo. Huub van Lieshout: nooit verlegen om een mening, recalcitrant, eigenzinnig, zelden een blad voor z’n mond nemend, De Echo met z’n scherpe stukjes vaak sjeu verlenend. Ook gezegend met profetische gaven? Niet onmogelijk, alleen wijst het ‘kinderachtig geheimzinnig gedoe’ uit bovenstaand citaat niet vooruit naar wat momenteel gaande is met ’t Gasthoês.
Waarop het citaat dan wel betrekking heeft? Op het Komplan, het plan voor een nieuwe inrichting van het Horster centrum, waarover college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad destijds ook al in beslotenheid meenden te moeten overleggen. Tegen het zere been van H.v.L., maar ook tegen het zere been van Wiel Houwen. Uit protest tegen de geheimhouding gooide Houwen op dinsdag 26 augustus 1975 een steen door een ruit van het gemeentehuis. ‘Een onverstandige, maar verklaarbare daad’, aldus H.v.L. Tevens een daad die Houwen later een officieuze en met enige moeite nog altijd te onderscheiden straatnaam zou opleveren (klik ook hier).
Bezien in het licht van die steen uit 1975 getuigt het van moed van het huidige college om de gemeenteraad in besloten zittingen te informeren over de toekomst van ’t Gasthoês. Maar bezien in tal van andere lichten getuigen die besloten zittingen van misplaatste schijterigheid, vloekend met de ‘open bestuursstijl’ en ‘open houding en communicatie’ waarmee in het coalitieakkoord zo wordt gepronkt.
‘Het is jammer dat in 1975 zoiets nog kan plaatsvinden’, schreef H.v.L. in De Echo van 29 augustus 1975. In navolging van hem zeg ik: ‘Het is jammer dat in 2014 zoiets nog kan plaatsvinden.’ En dan druk ik me met dat ‘jammer’ nog heel zacht uit.

Ten slotte voor de aardig- en volledigheid hierbij het volledige stukje van H.v.L. (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten