maandag 12 januari 2015

Top 5 – Horster potloden

Behalve de week van twee lokale hoogwaardigheidsbekleders die gestoken in een ‘Je suis Charlie’-shirt een statement maakten op een carnavalszitting (klik hier), was de afgelopen week natuurlijk ook de week van het potlood. De glorious return van het potlood mogen we gerust zeggen, na vele jaren van marginalisatie teweeggebracht door pc, tablet, laptop, iphone en wat dies meer zij. Ik moet eerlijk bekennen dat het potlood ook bij mij wat uit beeld was geraakt. Hoe kan ik het potlood het beste rehabiliteren? Natuurlijk door middel van een top 5 van Horster potloden! De samenstelling daarvan viel om de dooie drommel nog niet mee, zo heel veel openbare potloden kent Horst aan de Maas nou ook weer niet. Bovendien is het nogal eens lastig onderscheid maken tussen een potlood en een pijl. Dit bordje bijvoorbeeld heeft alle uiterlijke kenmerken van een potlood,
maar gezien het opschrift lijkt het toch eerder bedoeld als pijl dan als potlood. Enfin, uiteindelijk is het toch gelukt met die top 5. Komt-ie:   

5. Recht tegenover de vorige week hier besproken palm (waarover we deze week in Hallo Horst aan de Maas zo teleurstellend weinig méér te weten zijn gekomen) ontdekte ik vorige week bij een Hang On geheten bedrijf warempel een potlood met een vlijmscherpe (zo zien we potloden het liefst) punt:

4. Van Dale vermeldt als vijfde betekenis van potlood ‘penis’. Bij potloodventer staat ‘exhibitionist’. Bij exhibitionist staat ‘persoon die lijdt aan exhibitionisme’. Bij exhibitionisme staat ‘psychische stoornis gekenmerkt door het ontlenen van seksuele opwinding aan het vertonen van de geslachtsdelen aan onbekenden’. Aan de Wittebrugweg, van Horst uit gezien net vóór het A73-viaduct, zat jarenlang een potloodventer met een behoorlijk stijf potlood op een fiets (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

3. Nu we toch in de buurt van de A73 zijn: het grootste Horster potlood staat in de Kasteelse Bossen. Het is ook wel eens aangeduid als ‘de Eiffeltoren van Horst’
 (Parijs!!), maar daarmee doe je dit potlood tekort:

2. Het verkiezingspotlood mag uiteraard niet ontbreken in deze top 5. Gelukkig beschik ik over een fraaie collectie papieren verkiezingspotloden. Om nostalgische redenen heb ik gekozen voor het oudste, daterend uit 1966 (als u op de afbeelding klikt om haar te vergroten én als u een respectabele leeftijd heeft herkent u wellicht de potloodvasthouders):

1. Gisteren zag ik het ineens hangen, aan het hek van een paardenwei aan de Melatenweg:
Eveneens een statement? Of hangt het er al jaren maar ben ik er altijd achteloos aan voorbijgegaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten