maandag 23 februari 2015

Top 5 – Verborgen Meterikse pareltjes

Toen koningin Beatrix in 1999 een bezoek bracht aan Horst en Meterik werden de bewoners van de straten waaraan ze per koninklijke bus voorbijtrok, van gemeentewege gesommeerd hun voortuintjes te fatsoeneren. Een vergelijkbare aansporing is ditmaal achterwege gebleven. Vreemd genoeg. Want met Guus Hiddink bezoekt morgen iemand Horst aan de Maas die qua statuur kan wedijveren met Trix. Zei ik ‘Horst aan de Maas’? Ik bedoel natuurlijk Meterik. Daar is de voormalig bondscoach van Zuid-Korea in MFC De Meulewiek te gast bij de aftrap (voelt u ’m?) van een samenwerkingsproject tussen zeven Horster basisscholen en hun tegenhanger in het Zuid-Koreaanse Buyeo County.
In 1983 was Guus (staand, tweede van links) al eens te gast in Horst, om samen met Willy van der Kuijlen (zittend, uiterst rechts) de opening van sporthal De Berkel op te luisteren. Meterik is bij mijn weten nog onontgonnen terrein voor Saint Gus. Wat mag Guus Geluk morgen vooral niet missen in het Horster kerkdorp? Molens, kerken en bossen heb je overal, dus kom in godsnaam niet aanzeiken met de Sint-Johannes Evangelistkerk, molen Eendracht Maakt Macht en de Schadijkse Bossen. Nee, waarin is Meterik nu echt uniek? De schrijvende heg (klik hier) is er helaas niet meer en Circus Haegens (klik hier) gaat tegenwoordig grotendeels schuil achter een beukenhaag. Over de Meterikse Drempeloorlog (klik hier) en de roterende ventilator in de vervallen schuur (klik hier) weet De Tsaar als trouw lezer van Horst-sweet-Horst ongetwijfeld al alles. Toch resteren genoeg Meterikse pareltjes die Hi Dung Gu absoluut een blik waardig moet keuren. Komt-ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van verborgen Meterikse pareltjes: 

5. Het tekstbordje bij het beeld 3 Vrouwen van Gène Eggen aan de Sint-Jansstraat.
‘Aanhoudend geduldig doorzetten, zoals een vrouw dat zo goed kan’: waar elders vind je dat nog, zulke staaltjes van unverfroren stereotypie?

4. Graffiti, achterzijde Sint-Theresiaklooster, tussen Pastoor Notermansstraat en Houtstraat.
Nee, inderdaad, zelfs in Meterik draaien ze hun hand niet om voor schunnige graffiti.

3. Het terreintje vóór het gasontvangststation aan de Schadijkerweg.
Zo’n uitzonderlijk rijk geschakeerd palen- en putdeksellandschap, her en der subtiel gedecoreerd met gele accenten, tref je zelfs in Varsseveld niet aan.

2. De pannakooi achter basisschool Onder De Wieken aan de Rector De Fauwestraat.
Ooit een pannakooi gezien met zo’n vreemdsoortige vorm? En hoe zou basketbalminnend Meterik denken over de situering van de kooi? Of zou scoren via de basket soms driedubbele pannapunten opleveren?
Trouwens: ‘mooie acties’ die op de eerste plaats staan, past dat nog in de geldende Nederlandse voetbalfilosofie?

1. De goals op het trapveldje aan de Crommentuijnstraat.
Wat zou het een zegen zijn voor trapveldjesvoetbalminnend Meterik als Guus de volstrekt ridicule breedte-hoogteverhouding (5,25 x 1,65 meter) van deze goals luid en duidelijk aan de kaak stelde. Zelf deed ik dit al eerder in mijn hoedanigheid van zelfbenoemd en onbezoldigd inspecteur van de afdeling Horst van de NVIVT (Nederlandse Vereniging tot Instandhouding en Verbreiding van Trapveldjes), maar de mening van Guus legt ongetwijfeld meer gewicht in de schaal.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten