maandag 24 augustus 2015

Klein mysterie 669 – Gezegende onwetendheid (2)

Mijn tekort aan wiskundige kennis ervaar ik slechts zelden als een groot gemis. Liever olifantenpaadjeskennis dan wiskundige kennis. En ook liever verlorenwieldoprechtopzetkennis dan wiskundige kennis. Daardoor kon het gebeuren dat ik onlangs behoorlijk in mijn hemd stond. Wat zou die op het wegdek (Westsingel) en aan de achterzijde van een bord (Stationsstraat; inmiddels verdwenen) aangebrachte, identieke, cijferreeks toch te betekenen hebben, vroeg ik me een maand geleden af (klik hier)?
Prompt regende het reacties. Teneur: 3,14159265359 is het getal π (pi)! De reageerders waren zo beleefd er niet ‘Oen, dat je dat niet wist!’ aan toe te voegen. Terwijl ze daar wel alle recht toe hadden: dat π 3,14 is, herinner zelfs ik me van de lagere school. En in het stukje opperde ik nota bene dat op de Westsingel onder de cijferreeks π stond gekalkt! Maar de onnozele hals die ik d’r ben kwam niet op het idee een verband te leggen tussen de cijferreeks en die letter. Gelukkig dat er nog mensen zijn die wél hun verstand gebruiken.
Een week na publicatie van het stukje kwam ik erachter dat in Sevenum op een verkeersbord bij rotonde An de Steine Poal (bij de Jumbo) eveneens een π was aangebracht. De vraag is of er wel een lampje was gaan branden als ik het bord vóór publicatie van het stukje had ontdekt. Ik vrees het ergste.
Mijn tekort aan dieperewijshedenkennis ervaar ik eveneens slechts zelden als een groot gemis. Liever garageboxenkennis dan dieperewijshedenkennis. En ook liever putdekselkennis dan dieperewijshedenkennis. Dat heeft wel tot gevolg dat ik nog steeds vertwijfeld op zoek ben naar betekenis en bedoeling van de op het wegdek van de Westsingel aangebrachte diepere wijsheid (‘Uiteindelijk zullen we adem halen in de heilige nacht v/d gezegende onwetendheid’)
en het verband tussen de tekst en π. In reactie op het stukje deden twee anonieme lezers een poging tot een verklaring. De ene: 
‘3,14159 26535 89793 23846 is het getal pi. 18 is de letter r van “ons” alfabet. De r van radius of straal? Vertaling zou dan kunnen zijn: de radius is pi. Radius is de kortste weg naar. Pi is een irrationeel en transcendent getal. Betekenis: de kortste weg naar “...” - het heilige? - is niet-rationeel. Oproep van een mysticus?’
De andere:
‘Variant op Bijbel (Statenvertaling) Matteüs 5:3? “Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.”’
Met name van eerstgenoemde reactie begrijp ik geen snars. Dat ligt niet aan de reageerder, maar aan mijn gemis aan dieperewijshedenkennis, gecombineerd met mijn gemis aan wiskundige kennis. Wil die reageerder misschien op zijn hurken gaan zitten en een poging wagen mij het raadsel uit te leggen in zelfs voor mij begrijpelijke bewoordingen? En zijn er misschien anderen met andere verklaringen? Mensen bij wie de woorden en cijfers de hele vakantie door het hoofd bleven spoken en die uiteindelijk het licht zagen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten