maandag 28 september 2015

Klein mysterie 675 – Doedelzakspeler (2)

Sinds 2000 stond in Grubbenvorst een houten beeld van een doedelzakspeler, geschonken door de Poolse gemeente Wloszakowice als blijvende herinnering aan de goede betrekkingen met haar toenmalige Nederlandse partnergemeente. Ineens was het weg. Rara hoe kan dat?
Dat was kort samengevat de inhoud van een stukje dat ik op 29 juni hier publiceerde. Wonder boven wonder was er eens een keer iemand die de moeite nam een door Horst-sweet-Horst gestelde vraag te beantwoorden. En wel Anno Grubbenvorst: ‘Het beeld is, wegens geweldig onderhoud, versnipperd en afgevoerd door de gemeentewerken. Ongeveer 1 a 2 jaar geleden ...’
Op mijn daaropvolgende oproep aan andere lezers om de woorden van Anno Grubbenvorst te bevestigen (of te ontkrachten), volgde helaas weer een collectief stilzwijgen. Toch heb ik nu aanvullende informatie. Dat zit zo: het heeft even geduurd, maar ik ben inmiddels zo goed in de Horster samenleving geïntegreerd dat ik enkele Horstenaren van Poolse afkomst ken. Een van hen, Gosia, was in juni zo aardig mij informatie te verschaffen over de maker van het beeld, Jerzy Sowijak. Diezelfde Gosia verraste mij twee weken geleden met de mededeling dat ze via via aan het telefoonnummer van Jerzy Sowijak was gekomen. Of ze hem eens zou bellen? Ja, heel graag natuurlijk! Fantastisch!
Uitsluitend en alleen dankzij Gosia kan ik u nu dus vertellen dat Jerzy Sowijak onbekend was met het feit dat zijn Doedelzakspeler verdwenen is. Hij opperde dat het hout mogelijk rot was. Het beeld was immers van populierenhout: zacht hout dat klimaatgevoelig is. Het zou hem niet verbazen als vocht debet was aan het verval van zijn beeld in Grubbenvorst. Voor een van zijn in Polen opgestelde houten beelden was het vochtige klimaat eveneens funest geweest. Ten slotte mag niet onvermeld blijven dat hij zei vereerd te zijn met de interesse vanuit Horst aan de Maas in hem en zijn werk.
Resteert de vraag of het kunstwerk wel goed is onderhouden, als het überhaupt al is onderhouden. Typisch zo;n vraag die wel weer eens onbeantwoord zou kunnen blijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten