maandag 15 februari 2016

Top 5 – Horster zachte g’s

Wie ook weer helemaal terug in de belangstelling is, is de zachte g. Lange tijd was de zachte g weg vom Fenster. Wat wel even wennen was – sinds mensenheugenis had de zachte g op ieders lippen gelegen. Weliswaar als geliefd pispaaltje, maar ook schampere aandacht is aandacht. Daar konden de bolle d, de hardgekookte f en de beduimelde v nog een puntje aan zuigen. Over hen hoorde je nooit iemand. Maar om onverklaarbare redenen trof de zachte g ineens hetzelfde lot. Plotseling sloeg niemand nog acht op de zachte g, er werd zelfs niet langer meewarig gedaan over de zachte g. Wat een behoorlijk hard gelag was voor de zachte g.
Maar ziedaar, even onverhoeds als de zachte g aan ieders aandacht was ontsnapt, is ze nu weer ins Rampenlicht gerückt. We mogen gerust stellen dat we dezer dagen de revival van de zachte g beleven. Neem alleen al de laatste twee pagina’s van Dagblad De Limburger van vandaag.
Ik kom tot 23 zachte g’s, al valt niet uit te sluiten dat ik er hier of daar een over het hoofd heb gezien.
‘Er is niks mis met de zachte g.’
‘Voor Limburgers is de zachte g een echte achilleshiel.’
‘De zachte g is het kenmerk dat de essentie van de Limburger afbeeldt met alle bijbehorende stereotypen.’
‘De zachte g hoort niet tot de nationale norm.’
‘De zachte g buiten de provincie is confronterend.’
‘Het ongemakkelijke gevoel over de zachte g buiten de provincie loslaten.’
En zo gaat het nog even door. Calimgero lässt recht herzlich grüßen. Een minderwaardigheidscomplex is er niets bij. Kijk anders ook even op de Facebookpagina van Ton van Reen (klik hier). 
Nu de zachte g weer gouden tijden tegemoet lijkt te gaan, kan Horst-sweet-Horst natuurlijk niet achterblijven. Horst-gladdeweg-Horst als nieuwe naam vond helaas geen genade bij de directie. Een Horst-sweet-Horst top 5 van Horster zachte g’s kon er gelukkig nog wel net mee door. Komt-ie:

5. Midden Peelweg, America

4. Gasthuisstraat, Horst

3. Zwarte Plakweg, America

2. De Gats, Sevenum

1. Bosstraat, Hegelsom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten