maandag 25 april 2016

Intermezzo – Patronaatsfoto

Afgelopen vrijdag zijn in het steegje tussen parkeerplaats Kerkeveld en de Kerkstraat vijf historische Horster foto’s op groot formaat onthuld (klik hier).
Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s en het initiatief om het Horster centrum op te sieren met historische foto’s verdient alle lof. Desalniettemin heb ik ook enkele vragen en kritische opmerkingen. Daarover een andere keer misschien meer. Voor nu graag uw aandacht voor de foto waar ik gistermorgen in alle vroegte wel een minuut of tien gebiologeerd naar heb staan kijken (klik op de afbeelding om haar te vergroten): 
De patronaatszaal met twee aanpalende kapelaanswoningen. Beter bekend als Het Patronaat. Gebouwd in 1908-1909 en niet ‘omstreeks 1926’, zoals abusievelijk staat vermeld op het tekstbordje onder de foto.
Velen hebben er mooie herinneringen aan – zelf staat me nauwelijks iets bij van de hoogst enkele keer dat ik het gebouw heb betreden. Voor Patronaatsnostalgie bent u hier daarom aan het verkeerde adres. Het gaat me om andere dingen. Nee, het gaat me eigenlijk maar om één ding: die Eend, de derde auto van links, is dat onze Eend?
Is dat onze bordeauxrode Eend, kenteken 37-61-FR (zo herinner ik het me tenminste), tweedehands aangeschaft omstreeks 1973 en een jaar of vijf later van ellende in elkaar gezakt, misschien wel mede omdat mijn vader er eens het hele schoolvoetbalelftal mee naar Griendtsveen vervoerde? ‘Nee, natuurlijk kan dat niet jullie Eend zijn, want de foto dateert uit 1970 en toen hadden jullie die bordeauxrode Eend nog niet’, zult u zeggen. Klopt, in 1970 hadden we een gele Eend en de Eend op de foto is geen gele Eend. Zal ik u alleen eens iets verklappen: de foto dateert helemaal niet uit 1970! Dat zou misschien zijn te bewijzen met behulp van de mij allemaal onbekende mensen die figureren op de foto. Maar het valt zeker te bewijzen aan de hand van de auto van een mij al even onbekend merk, uiterst rechts.
Het zou me niet verbazen als dit de auto is waarin dokter Van de Meerendonk zaliger (of diens buurman, eveneens zaliger) zich destijds voortbewoog. Maar merk en eigenaar doen er nu even niet toe. Wat er wel toe doet is de kentekenplaat: 42-RG-69. En kentekenplaten met letters tussen de cijfers werden pas vanaf 3 september 1973 uitgereikt (klik hier)! Ergo: de foto dateert van ná september 1973. Waarmee de kans dat onze bordeauxrode Eend er op is vereeuwigd ineens weer een heel stuk groter is. Weet u wat: tot het tegendeel is bewezen, claim ik gewoon dat het onze bordeauxrode Eend is. 

3 opmerkingen:

 1. de al dan niet rode deusjuvoo wordt naar alle waarschijnlijkheid geflankeerd door een dwars of juist geparkeerde CX. Of is het toch een blauwe GS. Gezien haar strakke kontje hou ik het toch op een CX eerste lichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wim, die staken dat noemen ze toch pölkes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Woody's: een paal (of staak) is 'enne poal'. Meervoud: 'pöäl'. Een kleine paal is 'en pölke'. Meervoud inderdaad 'pölkes'.

   Verwijderen