zondag 1 mei 2016

Klein mysterie 696 – Ontwerpwedstrijd Willem-Alexander

And the winner is … Teun Verbeek!

Herinnert u het zich nog? In februari schreef de gemeente Horst aan de Maas een wedstrijd uit voor een nieuw staatsieportret van Willem-Alexander dat de raadszaal moest gaan opsieren. Goed en mooi initiatief, waarover ik me destijds lovend uitliet, al bleef een enkele kritische vraag niet achterwege (klik hier).
En nu, drie maanden later, is de winnaar bekend. Dat maak ik althans op uit de website van Teun Verbeek: ‘Studio Teun Verbeek ontwikkelt een nieuw Staatsieportret van Koning Willem-Alexander voor de raadzaal van de Gemeente Horst aan de Maas.’ Vreemd genoeg heeft de initiatiefnemer van de wedstrijd, de gemeente, naar mijn beste weten nog geen melding gemaakt van de uitslag. Vergelijk het met Leonardo DiCaprio die zelf bekend moet maken dat hij een Oscar heeft gewonnen. Beetje knullig zo. Was Koningsdag niet de bij uitstek geschikte gelegenheid geweest de winnaar te openbaren?
Wie is Teun Verbeek? Aan zijn website ontleen ik de wetenschap (klik hier) dat hij in 2012 is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Dat hij meteen daarna Studio Teun Verbeek in Venray begon. Dat hij diverse opdrachtgevers had. Dat hij opdrachten kreeg op het gebied van art direction, adverteren en grafisch ontwerp. Dat hij van 2014 tot 2016 als Executive Show Designer werkzaam was bij ImagicalWorks BV. Dat hij onlangs zijn designstudio nieuw leven heeft ingeblazen.

Maar waar het uiteindelijk om gaat is zijn portret van Willem-Alexander. Daar valt, afgaand op de afbeeldingen op zijn website (klik hier), weinig op aan te merken. De weergave van het hoofd van de koning is, aldus de website, ‘geabstraheerd en respectvol ontdaan van traditionele symboliek’. Het portret wordt opgebouwd uit selfies van Horstenaren. Het gaat om een publieksparticipatief kunstwerk: alle inwoners van de gemeente worden opgeroepen een selfie in te sturen. Daardoor ontstaat ‘een spanningsveld in herkenbaarheid’ – whatever that may be.    

Enfin, op voorhand dus weinig mis met het portret. Wel opmerkelijk is dat het ontwerp dat Teun indiende hemelsbreed lijkt te verschillen van wat nu uitgevoerd gaat worden. Het ontwerp was een digitaal portret, waarin ‘een veelvoud aan uiteenlopende portretfoto’s’ in elkaar over zouden vloeien. In die portretfoto’s zouden ‘alle subgroepen in de samenleving’ aan bod komen. Kijk maar:
In de uit te voeren versie hebben de portretfoto’s van ‘alle subgroepen in de samenleving’ plaatsgemaakt voor selfies van Horstenaren. Wezenlijker nog is dat het dynamische, steeds van aanzien wisselende digitale portret lijkt te zijn veranderd in iets statisch. Rraarrr. Wie of wat zou de kunstenaar hiertoe hebben bewogen? Of sla ik de plank helemaal mis? Hopelijk geeft de geplande tentoonstelling over de ontwerpwedstrijd uitsluitsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten