maandag 18 juli 2016

Klein mysterie 707 – Kantinefoto

Wat ook een interessante vraag is: zou de kantinefoto nog onderwerp van gesprek zijn geweest toen FC Shakhtar Donetsk verleden week op bezoek was in Horst? Zou de staf van de Oekraïense topclub levendig hebben gediscussieerd over het wie, wat, waar, wanneer en waarom van de kantinefoto? Oekraïne mag dan geen Rusland meer zijn, enige kennis van het Sovjetvoetbal zal er toch wel zijn blijven hangen? Nu Shakhtar toch hier was, had ik bij de begeleiding natuurlijk moeten informeren naar de foto. Waarom heb ik, stommerik, dat nagelaten?

‘De kantinefoto’ is deze foto (klik op de afbeelding om haar te vergroten; let ook op de stopcontactknieën van de speler links):
Siert sinds een jaar levensgroot de kantine van Wittenhorst. Dat dit een foto uit het Sovjettijdperk is, was vrij snel duidelijk. Maar die spelers in dat witte shirt met die sierlijke D op de borst, speelden die nu voor Dinamo Moskou, Dinamo Kiev of Dinamo Tbilisi? Wie is de tegenstander? Waar en wanneer is de foto gemaakt? Op mijn verzoek begon mijn neef Peter Meijers, die het Russisch machtig is, een diepgaand onderzoek. Met een prachtig resultaat, zo blijkt uit de e-mail die hij me op 28 oktober van het afgelopen jaar stuurde:    
‘Mijn postje op Vkontakte (Russische Facebook-variant) heeft vruchten afgeworpen. De bezoekers van de groepspagina Sovjetski Futbol (Futbol SSSR) zijn het erover eens dat de foto tijdens een wedstrijd tussen Dinamo Moskou en CDSA Moskou in het stadion van Dinamo moet zijn genomen. De beide “dinamovetzi” zijn geïdentificeerd als Vladimir Ryzjkin (op de achtergrond) en Genrich Fedosov (in duel). De “armeets” is Anatoli Bashashkin. Ik kende hem niet, maar hij is kennelijk een legende in de Sovjet-Unie. Opgesteld in de eerste interland die het land na de oorlog (pas in 1952) speelde, deelnemer aan de Olympische Spelen van 1952 en 1956, vast aanvoerder van CDSA en haar voorgangers, vervangend aanvoerder van de nationale ploeg en held van alle schooljongens. Als voetballer een beetje vergelijkbaar met Cor van der Hart, krijg ik de indruk. Een stevige, maar ook voetballend sterke verdediger. De twee Dinamo-spelers hebben ook enkele interlands gespeeld, maar zijn veel minder bekend.
'Aanvoerder van CDSA Anatoli Bashashkin leidt zijn ploeg het veld op. Jaar 1954'
De kenners hebben een shortlist van drie mogelijke wedstrijden opgesteld:
1) dinsdag 6 juli 1954: Dinamo - CDSA 5-1 (rust 2-1). Aftrap om 19.00 uur, 24 graden, helder weer, 70.000 toeschouwers.
2) zondag 15 mei 1955: CDSA - Dinamo 1-1 (rust 0-0). 25 graden, helder weer, 70.000 toeschouwers.
3) zondag 28 augustus 1955: Dinamo - CDSA 4-0 (rust 3-0). Aftrap om 16.00 uur, 26 graden, helder weer, 70.000 toeschouwers.
Daarbij is meteen de opmerking gemaakt dat op basis van de beschikbare informatie niet precies kan worden vastgesteld bij welke wedstrijd de foto is gemaakt. Nog iets over CDSA: dat is één van de vorige namen van het huidige CSKA.’
‘Mocht er nog nauwkeuriger informatie boven water komen, dan laat ik dat uiteraard meteen weten, maar ik verwacht het eigenlijk niet’, zo voegde Peter er nog aan toe. Zijn verwachting kwam uit: sinds 28 oktober van het afgelopen jaar bleef het stil. En nu Shakhtar al weer lang en breed is vertrokken, valt te vrezen dat het voorlopig ook nog wel even stil zal blijven.
Overigens blijft de hamvraag (al eerder gesteld door anderen, onder wie de onvolprezen Tavebrello): waarom hangt deze foto in de kantine van Wittenhorst? Het zal toch niet zo zijn dat de machtige arm van Vladimir Vladimirovitsj Poetin tot in Horst reikt?

2 opmerkingen:

  1. had ik toch liever de foto van Lei Verstegen ,in volle vaart, op weg naar een doelpunt tijdens de wedstrijd Wittenhorst-Vitesse Gennep. Uitslag 4-2 waardoor Wittenhorst in 1966 onder leiding van Jan Schattorje als trainer terugkeerde in de tweede klasse B.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Paul, helemaal mee eens. Onze eigen iconen verdienen het podium. Lei bijvoorbeeld, Jan Duyf, Antoine Driessen, de Van Issums, Pascal Billekens.

    BeantwoordenVerwijderen