vrijdag 2 februari 2018

Intermezzo – De Twee Heiden

Nog ruim anderhalve maand en de gemeenteraadsverkiezingen zijn weer in het land. Je merkt het nog niet aan alles, wel al aan veel. Politieke partijen en hun vertegenwoordigers manifesteren zich bijvoorbeeld met de dag nadrukkelijker op de sociale media. De eerste ludieke acties hebben alweer plaatsgevonden (klik hier en hier). Ongetwijfeld zal het ook niet lang meer duren of het straatbeeld wordt opgefleurd door verkiezingsborden. En geheid dat markten en andere evenementen de komende weken niet verschoond zullen blijven van canvassende politici.


Dat de verkiezingen in aantocht zijn, merk je ook aan de opkomst van de twee heiden. Inderdaad: leefbaarheid en duurzaamheid. Sinds jaar en dag de twee favoriete kooswoordjes van politici. Van links tot rechts, welteverstaan. Want ze mogen elkaar de koppen inslaan over veel en van alles, over één ding zijn de dames en heren het eens: zonder leefbaarheid en duurzaamheid is dit land, is de gemeente Horst aan de Maas reddeloos verloren.


Nooit lees je dat de leefbaarheid of de duurzaamheid worden beschuldigd, overgeslagen of uitgelachen. Niemand is tegenstander van de twee heiden, de twee heiden hebben louter voorstanders. De twee heiden, en dan vooral duurzaamheid, zijn dan ook betrekkelijk holle, betekenisloze begrippen. Wat het des te gemakkelijker maakt er aanhanger van te zijn. Maar vraag om een definitie van duurzaamheid en je krijgt minstens tien verschillende antwoorden. Wat het des te gemakkelijker maakt om precies dat antwoord eruit te pikken dat in jouw kraam van pas komt.


Buiten verkiezingstijd zijn de twee heiden veel minder populair. Want buiten verkiezingstijd komt het aan op keuzes maken en prioriteiten stellen. Dán moeten de twee heiden concurreren met begrippen als ondernemersklimaat, werkgelegenheid en agro-economie. Dán delven leefbaarheid en duurzaamheid doorgaans het onderspit. Dán krijgen de omwonenden van Ashorst slechts verdomde weinig steun in hun strijd tegen de aantasting van de leefbaarheid en duurzaamheid in hun woonomgeving. Dán is de komst van een gigantische mestverwerker aan de Horsterweg in Grubbenvorst ineens een uitgemaakte zaak, ook al worden de leefbaarheid en duurzaamheid er ernstig door ondermijnd. Dán blijkt pas hoe serieus de twee heiden in de politieke werkelijkheid van alledag worden genomen.

N.B. Dit stukje verscheen eerder in beknoptere vorm in ViaHorstaandeMaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten