maandag 30 juli 2018

Intermezzo – Man in Black

Op maandagmorgen staat midden op het Sint-Lambertusplein in het centrum van Horst ineens een volledig in zwart gehulde man wiens gezicht grotendeels verscholen gaat onder een roodzwarte sjaal (een restant van de koopzondag?).


Ik besluit drie kwartier in z’n nabijheid op een bankje te gaan zitten en noteer wat er gebeurt:

10.06 uur – man in scootmobiel met achterop een lege boodschappentas ziet de Man in Black staan, staart ‘m aan en rijdt een rondje om ‘m heen.

10.08 uur – tegelijkertijd treden de fontein op het Sint-Lambertusplein en de er schijnbaar bijhorende muziek in werking. Weg idee om mee te luisteren naar wat voorbijgangers te zeggen hebben over de Man in Black. Klote fontein, klote muziek.

10.10 uur – twee mannen die een mij onbekende taal spreken lopen op de Man in Black toe, converseren even met elkaar en lopen weer verder.

10.12 uur – muziek van de fontein stopt godzijdank. De fontein zelf niet.

10.14 uur – vrouw met boodschappentas loopt vlak langs de Man in Black. Ze ziet ‘m niet, doet net of ze ‘m niet ziet of vindt het gewoon doodnormaal dat hij hier staat.

10.15 uur – man fietst voorbij en zegt tegen een oma die met kleinkind bij de fontein staat: '’t Is goddomme net ennen bankroëver din doa stiët.'


10.16 uur – man met fiets in de hand gaat onder de bomen bij het atrium van de Sint-Lamberuskerk staan. Lijkt volledig gebiologeerd door de Man in Black.  

10.20 uur – duif landt, keurt de Man in Black geen blik waardig, richt al z'n aandacht op mij.

10.18 uur – man met fiets in de hand die onder de bomen bij het atrium staat fietst weg.

10.22 uur – passerend jongetje op een loopfiets stopt. 'Wie staat daar nou?', vraagt z'n moeder. Kan z'n reactie niet horen. Klote fontein.


10.24 uur – muziek van de fontein begint weer, grrrr.

10.25 uur – de man met scootmobiel en nu gevulde boodschappentas achterop maakt opnieuw een rondje om de Man in Black. Raakt vervolgens in gesprek met vrouw met fiets in de hand. Kan die fontein niet een paar kilometer opzouten?

10.26 uur – vrouw met achterop meisje parkeert haar fiets tegen kerk. Ze lopen hand in hand richting Steenstraat. De vrouw bekijkt de Man in Black uitvoerig. Het meisje toont geen enkele belangstelling. De vrouw zegt iets over de man tegen het meisje. Het meisje reageert niet.


10.28 uur – de man in scootmobiel en de vrouw met fiets in de hand beëindigen hun gesprek.

10.31 uur – jonge vrouw loopt vlak langs de Man in Black. Ze lijkt ‘m niet op te merken: te zeer in beslag genomen door haar telefoon.

10.33 uur – jongetje van een jaar of drie ziet de Man in Black staan en zegt iets tegen ‘m. Klote fontein. Als z'n moeder het jongetje maant mee te komen, zwaait het jongetje ten afscheid naar de Man in Black.

10.36 uur – man en vrouw met kinderwagen passeren de Man in Black. De man zegt (de fontein staat even uit): 'Oh, kijk, daar hebben ze een pop neergezet.'


10.41 uur – jongetje in zwembroek dat bij fontein aan het spelen is, ziet ineens de Man in Black staan, rent naar ‘m toe, raakt ‘m even aan, komt tot de ontdekking dat ie niet echt is en rent terug naar de fontein.

10.49 uur – man in scootmobiel ziet Man in Black staan, rijdt naar ‘m toe en maakt van heel dichtbij tergend langzaam een rondje om ‘m heen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten