donderdag 11 april 2019

Intermezzo – Olifant

Trash art of junk art (‘afvalkunst’) is een vorm van kunst die in Horst aan de Maas betrekkelijk dun is gezaaid. Ja, jarenlang hadden we de Automan (mijn zelfverzonnen naam) bij autobedrijf Gebroeders Hofmans aan de Roothweg in Meterik, maar helaas is de Automan enkele jaren geleden weggelopen om daarna nooit meer terug te keren (klik ook hier).


Een nog wel bestaand, uit 2015 daterend kunstwerk dat je als junk art zou kunnen betitelen is Grenspost G aan de Bosstraat in Hegelsom: een hoofdletter G van aluminium, opgevuld met huis aan huis in Hegelsom opgehaalde voorwerpen van kunststof (klik ook hier).


En nu is deze week aan de Bremweg in Horst zomaar een nieuw kunstwerk uit de hemel neergedaald dat is opgebouwd uit gevonden voorwerpen. Uit wielen van een fiets, een drinkbak, slangen, een voetbaldoel, vaten, een golfplaat, bromfietsonderdelen, buizen en een hele hoop andere onbestemde metalen junk is een olifant ontstaan.


Maker is Nicole van Skipp, zo onthult een bescheiden bordje bij de linker voorpoot van meneer dan wel mevrouw.


Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd hoe de olifant hier terecht is gekomen. Op initiatief van het aanpalende Pet’s Place of het nabije Inter Chalet? Op eigen initiatief van de kunstenaar? Op initiatief van een anonieme weldoener? Op initiatief van de gemeente? En staat ie er tijdelijk? Of is dit misschien het begin van een trektocht door Horst aan de Maas?


Wat ik wel een beetje jammer vind is dat de olifant enigszins mager afsteekt bij de immense grijze doos achter hem – een olifant op schoothondjesformaat. Maar goed, je kunt niet alles hebben.


En zoals dat gaat: eenmaal geconfronteerd met junk art meen je het overal in te zien. Op de terugweg van de olifant zag ik vanochtend aan de Afhangweg deze wasmachine staan:


Gewoon nog niet opgehaald grofvuil? Of junk art die reageert op het wit gekalkte huis op de achtergrond? Zullen we het oordeel overlaten aan de vuilnismannen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten