zaterdag 7 december 2019

Intermezzo – Kasteelboerderij (14)

I
Veel gehoord de afgelopen week: ‘Heb je de verbouwde en vergrote Kasteelboerderij al gezien? Is mooi geworden, hè?’


Ja, ik heb de verbouwde en vergrote Kasteelboerderij al gezien. En ja, ze is inderdaad mooi geworden, met respect voor het bestaande gebouw en met nieuwbouw die niet probeert te concurreren met de oudbouw. Kost me geen enkele moeite dit toe te geven. Sterker nog: heb m’n waardering ook uitgesproken richting nieuwe eigenaar tijdens een spontane rondleiding, enkele weken geleden.

II
Veel gehoord de afgelopen week: ‘Heb je het stukje van Alex Janssen over de Kasteelboerderij in Hallo al gelezen? Verschrikkelijk, hè?’


Ja, ik heb dat stukje van CDA-gemeenteraadslid Alex Janssen over de Kasteelboerderij gelezen. En ja, het is inderdaad verschrikkelijk. En aandoenlijk. En bespottelijk. Eerst het bespottelijke. Eerste zin: ‘Het is bijna zover dat er officieel een nieuwe parel in onze mooie gemeente toegevoegd mag worden.‘ Voorvoorlaatste zin: ‘Door lef, ambitie, publiek en privaat ondernemerschap is deze parel uitgegroeid tot een diamant.’ Tja, wat is het nu: een parel of een diamant? Laatste zin: ‘Kasteelbeelderij, simpeler kan ik het niet maken.’ Kasteelbeelderij? Een nieuw woord moeten verzinnen om het simpeler te maken?


Dan het aandoenlijke. In de derde zin zegt onze Doener in Passie geen reclame te gaan maken voor ‘de veelbesproken Kasteelboerderij met de prachtige naam Graaf ter Horst’. Zijn stukje is inderdaad geen reclame. Wat het wel is? Een verheerlijking, een bewieroking, een ophemeling, een zaligverklaring, een heiligverklaring van de nieuwe Kasteelboerderij en haar initiatiefnemers en (impliciet) van alle CDA’ers die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit zevende wereldwonder.


Ten slotte het verschrikkelijke. Het verschrikkelijke is dat onze Kruisridder van het Positivisme de ‘ophef’ over de verkoop van de Kasteelboerderij verengt tot ‘de in sommige ogen te lage waardebepaling’. Ik blijf erbij dat de verkoopprijs (135 duizend euro; ver onder de WOZ-waarde, om maar eens iets te noemen) belachelijk laag was.


Maar zelfs als dat niet zo was: de ‘ophef’ had bijvoorbeeld ook betrekking op het feit dat de Kasteelboerderij niet in de vrije verkoop is gegaan, op het feit dat er met slechts één kandidaat-koper is gesproken, op het feit dat er geen discussie is gevoerd over de toekomstige functie van de Kasteelboerderij,


op het feit dat er geen discussie is gevoerd over de vraag of de Kasteelboerderij wel in particuliere handen zou moeten komen. Enzovoort. Onze Trotse Pauw schuift het voor het gemak allemaal onder het tapijt: ‘Zo trots als je nu langs Graaf ter Horst rijdt, wat daar is gebeurd.’

III
Veel gedacht de afgelopen week: ‘Wat zou Horst aan de Maas toch gediend zijn met minder CDA-raadsleden die als applausmachinale schoothondjes achter het gemeentebestuur aanlopen.’   

4 opmerkingen:

  1. Het leven is zo mooi, het biedt en geeft zoveel kansen, elke dag opnieuw. Wanneer je de reactie van Wim Moorman leest op de prachtige nieuwe parel, dan denk ik; hoe denken die mensen eigenlijk? Hoe zouden mensen als Wim Moorman in de ochtend op staan. Ik verwacht dat hij zijn ontbijt begint met een glas azijn te drinken, samen met een cracker van de wereldwinkel die ver over de datum is. En vervolgens gaat die Wim overal tegen aan schoppen waar hij maar tegen aan kan schoppen. Samen met zijn bondgenoten en linkse moraalridders. Wanneer je je drukt maakt over parel of diamant, pfffff. Beste Wim, je kunt schrijven, bloggen, schoppen wat je wil: weet één ding: de linkse idealen zullen en worden nog altijd gefinancieerd door rechts beleid, altijd. Net zoals Graaf ter Horst, gewoon door ondernemers met beiden handen aangepakt en met beiden voetjes op de grond uit de grond gestampt. Dit i.p.v. jouw suggestie om het in de publieke sector onder te brengen. Publieke sector, met karrevol (linkse) subsidie . Dus Wim, gewoon terug je (linkse) hok in, en laat de ondernemer , ondernemen, zodat ook jou linkse feestjes en idealen voor nu en in de toekomst gefinancieerd kunnen blijven.

    Met hartelijke groet,
    Een graaf uit onze prachtige gemeente horst aan de maas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste graaf uit onze prachtige gemeente Horst aan de Maas,

    Hartelijk dank voor je reactie! Altijd goed om te constateren dat zo'n stukje mensen aan het denken zet. Wel een beetje jammer dat je niet met je eigen naam hebt ondertekend, maar daar zal je ongetwijfeld je redenen voor hebben.

    Met vriendelijke groet,

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Wim
    Jij zet mij niet aan het denken, ik probeer jou aan het denken te zetten. Ik lees jou eenzijdige reactie en ik weet ook dat jou op een andere gedachte brengen een mission imposebel is. Dat heb je met idealisten die veelal aan de linkse zijde staan te roepen en raaskallen zonder met concrete oplossingen te komen. En wat mijn naam betreft, volledig niet relevant, gaat om de inhoud. Blijf jij maar op betrekkingsniveau communiceren, die “jas” past jou het beste.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Andries Brantsma9 december 2019 om 20:28

    Geachte zelf benoemde anonieme graaf van Horst,
    Je, of moet ik u zeggen, hebt eigenlijk maar een argument. Schopwerk tegen die” linkse rakker”Wim Moorman. Ik zou kort kunnen reageren met de opmerking dat zoiets alleen door een “rechtse bal”gezegd zou kunnen worden die is opgevoed met de gedachte dat het gelijk altijd aan de rechtse kant staat. Voordeel is dat je dan niet tot denken hoeft te worden aangezet, wat Wim kennelijk bij jou ook niet is gelukt.
    Dat zal ik echter niet doen, ik nodig je uit met mij en/of Wim Moorman contact op te nemen en samen met argumenten elkaar proberen te overtuigen . Daar kunnen we allebei beter van worden. Van je “vijanden”kun je leren. Je geeft aan dat je naam niet van belang is omdat het om de inhoud gaat. Jammer dat er in je stuk eigenlijk geen inhoud is te vinden. Omdat ik bang ben dat je aan de oproep je gezicht te laten zien, geen gehoor zult geven, wil ik je in ieder geval toch even wat meer informatie meegeven. En wel over de “karrevrachten” linkse subsidie. Weet wel dat er voor het pannenkoekenhuis van Bob Vostermans 350.000.= Euro subsidie is verleend, in teksten namens de gemeente gesteund. Samen met de veel te lage verkoopprijs, de niet geïnde boete wegens door eigen schuld te late oplevering, duister gebleven afkoopsommen en nog wat steun vanuit de gemeente, zit er ongeveer 700.000.= “linkse steun in dat rechtse project .
    Wees een kerel en maak je bekend aan tenminste mij en/of Wim Moorman.
    Wees een kerel en laat weten uit welke hoek je ontbrekende argumenten komen.
    Wees een kerel en verstop je niet achter anonimiteit.
    Misschien ben je geen kerel maar alleen een roepende in een anonieme massa. Maar dat geloof ik ook weer niet, dus, zoek contact zodat we in een gedegen discussie ook echte argumenten van jou kant kunnen horen.
    Andries Brantsma

    BeantwoordenVerwijderen