maandag 23 maart 2020

Top 5 – Afgelopen week in Horst aan de Maas waargenomen stoepkrijttekeningen en -teksten (1)

Mondkapjes, beademingsapparatuur, steriele handschoenen, toiletpapier: waaraan is géén gebrek dezer dagen? Een gebrek dat in de berichtgeving tot dusverre wat onderbelicht is gebleven, is het gebrek aan deugdelijk stoepkrijt. Ik weet: het belang van stoepkrijt zinkt in het niet vergeleken bij dat van mondkapjes, beademingsapparatuur, steriele handschoenen en toiletpapier. Toch is het ook van niet te onderschatten belang dat kinderen en jongeren zich creatief kunnen blijven uiten. Deugdelijk stoepkrijt helpt daarbij. Maar er is een nijpend gebrek aan deugdelijk stoepkrijt, zo werd me  afgelopen week duidelijk tijdens mijn fietstochten door Horst aan de Maas.


Waar ik ook kwam, aan stoepkrijttekeningen en -teksten geen gebrek. Alleen: als ze niet meer helemaal vers van de pers zijn, is het vaak verdomde lastig ze überhaupt nog te kunnen onderscheiden. En dat is doodzonde, want het merendeel van die tekeningen en teksten verdient het niet om meteen weer in de vergetelheid te raken. Daarom bij dezen de oproep aan ouders en fabrikanten: voorziet ons kroost van deugdelijk stoepkrijt! Juist nu!


Een top 5 van afgelopen week in Horst aan de Maas waargenomen stoepkrijttekeningen en -teksten is geen sinecure. Ik wil namelijk geen enkele jeugdige stoepkrijttekenaar of -tekstschrijver voor het hoofd stoten. En ongetwijfeld is het aantal tekeningen en teksten dat ik níet heb gezien veel en veel groter dan het aantal dat ik wel heb gezien. Desondanks, met alle mogelijke voorbehouden: de exclusieve Horst-sweet-Horst top 5 van afgelopen week in Horst aan de Maas waargenomen stoepkrijttekeningen en -teksten:

5. Monseigneur Verstraelenstraat, Sevenum


Kinderen mogen van mij (bijna) alles. Toch zou het zonde zijn als iemand op het idee zou komen deze tekening te gaan inkleuren.

4. Nieuwe Baan, Tienray


Dat bedoel ik nu met ondeugdelijk stoepkrijt: Myrthe en Jenne hebben een prachtige verbeelding gemaakt van De ruimte en een dag later resteert er slechts een slap aftreksel van het origineel.

3. Bosstraat, Hegelsom


ende
int
ziele
is
wei
dit
start

Een readymade op de Bosstraat in Hegelsom. Niet-Nederlandstalige kinderen die zich proberen te bekwamen in het Nederlands? Of Nederlandstalige kinderen die zich proberen te bekwamen in het niet-Nederlands?

2. Frans Woltersstraat, Leopold Haffmansstraat, Pieter Belsstraat en Waterstraat, Horst


‘Afhang 1’ heet deze buurt geloof ik officieel. Doet er niet toe. Wat er wel toe doet: hier heeft iemand een speurtocht uitgezet aan de hand van rekensommen. Op elke straathoek kom je er dit soort sommetjes tegen.


Ook mooi: dit is wél deugdelijk stoepkrijt, ook na vijf dagen is het merendeel nog zicht- en leesbaar.

1. Sint-Odastraat, Melderslo


Een feest voor de ogen. Absoluut meesterwerkje van Imke en Fenna.


Vrijdag gefotografeerd. Hopelijk is er nog iets van over.

P.S. Betere, andere, mooiere stoepkrijttekeningen en -teksten gezien? Stuur een foto naar horstsweethorst@gmail.com of reageer met een foto op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten