donderdag 26 maart 2020

Klein mysterie 783 – Kuiperpleinflat (1)

Kunst? Decoratie? Kitsch? Zeg het maar! Feit is dat de zuidelijke zijgevel van de gerenoveerde Kuiperpleinflat in Horst sinds een week is voorzien van iets.


Het kostte me geen enkele moeite in de rechter creatie de Sint-Lambertuskerk te herkennen. Bij de linker duurde het iets langer voordat het kwartje viel. Ik geloof dat ik nu wel met zekerheid kan zeggen dat het een verbeelding is van het voormalige gemeentehuis op de hoek van Sint-Lambertusplein en Steenstraat.


De een zal het mooi vinden, de ander (ik) lelijk. De een (ik) zal het kitsch vinden, de ander kunst. De een zal die afwijkende kleur van de plaat onder de kleine toren van de Sint-Lambertuskerk helemaal op z’n plaats vinden, de ander (ik) volkomen misplaatst.


Aangenaam tijdverdrijf om over zulke kwesties te steggelen. Of dat ergens toe leidt? Ik vrees van niet. Interessanter lijkt me de vraag hoe dit iets daar aan die gevel is komen te hangen.


Vergelijk je de nieuwe aanblik van de voorgevel van de Kuiperpleinflat met die van de artist impression, dan zie je weinig verschillen tussen tekentafel en werkelijkheid.


Anders is het met die zuidelijke zijgevel. Die is in de artist impression groen met een roodbruin trappenhuis en voorzien van een patroon dat bestaat uit enigszins verdiepte en enigszins verhoogde vlakken. Stond dat groen misschien voor een met planten aangeklede gevel? Hoe dan ook: in werkelijkheid is het dus geen groene gevel met een roodbruin trappenhuis geworden maar een egaal witte gevel. En geen gevel met een patroon met verdiepte en verhoogde vlakken, maar een gevel met twee verbeeldingen van Horster gebouwen, gevangen in een raster.


Een en ander roept vragen op. Wie heeft dit bedacht? Wie heeft het uitgevoerd? Op basis waarvan is de keus op hem/haar gevallen? Wat was zijn of haar opdracht? Waarom juist deze twee gebouwen? Waarom is de artist impression niet gevolgd? Wie heeft het ontwerp goedgekeurd? Op welke gronden is het goedgekeurd? Wie heeft eigenlijk zeggenschap over de aankleding van de gevel, de gemeente of de opdrachtgever (Wonen Limburg)?


Meer in het algemeen: wie heeft in de gemeente Horst aan de Maas zeggenschap over de aankleding van de openbare ruimte? Wat is de visie van de gemeente Horst aan de Maas op de aankleding van de openbare ruimte? Is die visie er überhaupt? Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, zou die er dan niet heel rap moeten komen?

1 opmerking: