zaterdag 25 april 2020

Top 5 – Horster isolatoren

Veel gewandeld de afgelopen coronaweken. Vooral ook langs beken en sloten. Soms zat het mee, soms zat het tegen. Als je er, wandelend langs de Kabroeksebeek tussen Meterik en America, pas na een kilometer achter komt dat je je bij de oeverkeuze in de fout bent gegaan en weer moet omdraaien, kan dat bijvoorbeeld lichtelijk frustrerend zijn. Toch zijn de ontdekkingen, de eye-openers, ruimschoots in de meerderheid. Isolatoren zijn zo’n ontdekking. Je komt ze overal tegen, maar vooral ook in de buurt van beken en sloten.


Isolatoren? Tot twee weken geleden zou ik niet hebben geweten hoe die dingen heten die om de zoveel meter aan schrikdraad zijn bevestigd. ‘Poppetjes’ of iets in die geest zou ik ze waarschijnlijk hebben genoemd. Inmiddels weet ik dat ‘isolatoren’ de juiste benaming is.


Waarom je isolatoren vooral ook in de buurt van beken en sloten tegenkomt? Omdat weilanden zich doorgaans in lager gelegen gebieden bevinden en beken en sloten per definitie het laagste punt van een gebied vormen.  


Inmiddels weet ik ook dat er isolatoren in allerlei soorten en maten bestaan. Prachtige, mooie, lelijke, nietszeggende.


Inmiddels weet ik ook dat veel isolatoren hun functie hebben verloren omdat het weiland waartoe ze behoorden, niet meer bestaat.


Inmiddels weet ik ook dat Horst aan de Maas bijzonder rijk is aan isolatorisch erfgoed. Onvermijdelijk gevolg: een top 5 van Horster isolatoren. Bij hoge uitzondering zonder vermelding van de vindplaats. Dit omdat ik zo’n donkerbruin vermoeden heb dat sommige exemplaren wel eens gewilde verzamelobjecten zouden kunnen zijn. Hoe dan ook, hier komt ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster isolatoren:

5.

Klassieker, nog op tal van plaatsen aan te treffen.

4.

Dit, lieve dames en heren, is wat we in vakjargon een ei-isolator noemen.

3.

Uiteraard mag ook de zogeheten Nijntje-isolator niet in deze top 5 ontbreken. Hoe sierlijk ook de bevestigingshaak.

2.

Stoer, onverschrokken, robuust.

1.

Wat een schatje! Zo vreemd is het toch niet om dit een poppetje te noemen?

3 opmerkingen:

  1. Prachtig. Wij hebben er nog 1 aan ons huis zitten. De elektriciteit kwam van de stoomgenerator van de borstelfabriek alhier. (Zuilen 1915).
    Dit was ik, Wim L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij nadere inspectie: twee isolatoren.

    Wim L.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geachte heer Moorman, hartelijk dank voor uw Top Vijf van Isolatoren in Horst. Beleefd neem ik de vrijheid u te attenderen op het feit dat veel van deze voor de elektriek uiterst nuttige voorwerpen, werden vervaardigd bij de Keramische Bedrijven in Venlo. De onderneming was gevestigd in het complex - u in Horst wellicht bekend - Nedinsco. Van de oud-employee de heer Jan Sterck (90 jaar) heb ik enkele isolatoren mogen ontvangen. Ze zijn inderdaad prachtig, fijn om te weten dat er op het noordelijke halfrond nog iemand wandelt die het ziet. De Kraal-Veteraan.

    BeantwoordenVerwijderen