vrijdag 12 maart 2021

Intermezzo – Gewoon (niet) doen

Samen sterker verder. Voor een eerlijke zorg. Laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Nu doorpakken. Meer toekomst. Plan B. Als er verkiezingen in aantocht zijn is ferme taal nooit ver weg. Aanpakken, handen uit de mouwen, daadkracht, VOC-mentaliteit. Stem op ons en alle leed is geleden. Beloftes doen, ze nakomen is van later zorg. Altijd positief zijn. Korte zinnen. Geen moeilijke woorden. Vooral ook niet te veel woorden. Simplificatie, nuance is voor azijnpissers.


Onovertroffen hoogtepunt in dit genre: Gewoon. Doen. Het kan aan mij liggen maar dit keer ben ik ‘m nog niet tegengekomen op de borden. Vreemd. Zo’n meesterlijk staaltje van als daadkracht vermomde gebakken lucht laat je toch niet vervliegen? Maar niet al te lang getreurd: hier in Noord-Limburg zweeft Gewoon. Doen nog gewoon rond. En wel bij de gemeenteraadsfracties van de VVD in Horst aan de Maas, Venray en Peel en Maas. ‘Niet langer wachten, maar gewoon… doen!’ Zo besloten ze vorige week hun persbericht (klik hier) waarin ze ervoor pleiten ‘om nu een voortvarende start te maken met de bouw van één of meerdere nieuwe kerncentrales’.


Dat persbericht ademt in alles de vrijblijvendheid van het Gewoon. Doen. Laten we nou gewoon eens ophouden met dat eeuwige geneuzel over windmolens en zonneweides. Dat schiet niet op, meters moeten we maken! En de oplossing is zó ontzettend simpel: ‘Eén kerncentrale levert evenveel energie als honderden windturbines.’ Raar dat we daar niet eerder aan hebben gedacht. Zijn we in één klap van alle gedoe af. Aanpakken, voortvarendheid, daadkracht. Morgen de eerste schop in de grond. Nee, vandaag al! Gewoon. Doen.


Je zou er warempel nog in gaan geloven ook. Maar help me even: kernenergie, was daar niet iets mee? Iets met hoogactief radioactief afval, dat duizenden jaren gevaarlijk blijft? Iets met een vooralsnog onoplosbaar opslagprobleem? Iets met het voor de productie noodzakelijke uranium dat leidt tot gezondheidsproblemen en milieuvervuiling? Iets met het risico op een kernramp? Iets met Tsjernobyl en Fukushima?


Als je een persbericht van 291 woorden over kernenergie afscheidt en daarin precies 0 woorden wijdt aan de uitdagingen (had ik toch bijna ‘problemen’ getikt) die er zijn op het gebied van kernenergie, dan kun je onmogelijk serieus worden genomen. Andere associaties: losse flodder, je vingers niet willen branden, de kop in het zand steken. Gewoon maar niet meer doen.


P.S. Kernenergie het antwoord op de klimaatcrisis? Nee! Klimaatalarm noodzakelijk? Ja. Zondag kun je meedoen, thuis vanuit je luie stoel. Bijvoorbeeld aan het klimaatalarm in Roermond (klik hier).

(Dit stukje verscheen afgelopen woensdag in iets andere vorm in Via Horst-Venray)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten