woensdag 15 december 2021

Intermezzo – Aftrap

Op zoek naar het een vind je het ander (klik om te vergroten): 


Aftrap. De man in pak, hoogwaardigheidsbekleder, heeft z’n hoed er speciaal voor afgenomen. Die zal ook maar op de grond vallen. Moet je niet hebben als hoogwaardigheidsbekleder. Rechtsbenig is ie. Z’n houding drukt ontspanning uit en verraadt dat hij vaker een balletje heeft getrapt. Is het normaal dat de voet nog in de lucht zweeft terwijl de bal al een afstand van een meter of vijf heeft afgelegd? Niet uitgesloten: het feit dat de bal zich in de lucht bevindt, duidt op een ferme trap waarbij het rechterbeen zich op het hoogste punt boven kniehoogte moet hebben bevonden. Trouwens een aanzienlijk fermere trap dan te doen gebruikelijk bij wat een officiële aftrap wordt genoemd maar in wezen een officieuze aftrap is. Nee, dit is geen obligate, dertien in een dozijn hoogwaardigheidsbekledersaftrap, dit is er een die wordt verricht met toewijding. Van iemand die er zin in heeft er, wekenlang heeft uitgekeken naar dit moment.

De vers gekapte speler in het midden staart wezenloos in het niets. Hij lijkt zich niet goed raad te weten met de situatie. Z’n stramheid, als bij het spelen van het volkslied of een minuut stilte, contrasteert met de soepelheid van de hoogwaardigheidsbekleder. Zijn teamgenoot oogt meer ontspannen: armen losjes langs het lichaam, ogen gericht op de bal, in dubio of hij de bal zal laten uitrollen of dat ie er achteraan zal gaan. Uit laten rollen toch maar. Typische buitenspeler, eigenzinnig, met z’n kraagloze shirt, z’n riem om de broek en z’n niet in de plooi vallende haarlok. Die flaporen? Kan hij niet mee zitten. 

Om de belabberde staat van het veld bekommert niemand zich. Nee? Of staart de speler in het midden bij nader inzien niet wezenloos in het niets, maar naar de spaarzaam begroeide zandvlakte? Vraagt hij zich soms af wat hij op deze steppe te zoeken heeft? Een door betonnen paaltjes omzoomde steppe bovendien. Ook dat nog.

Waar zijn de andere spelers eigenlijk? Ja, eentje bevindt zich ver op de achtergrond. Maar die acht anderen dan?

(Het tafereeltje toch maar met de waarheid verpesten: deze foto is gemaakt op zondag 11 augustus 1935. Blijkens de stempel aan de achterzijde was L. van Rhee uit Castenray (‘Castenraij’) de fotograaf. De hoogwaardigheidsbekleder is de Horster burgemeester Van Grunsven. Met zijn aftrap werd het voetbalterrein van RKVV Hegelsom aan de Langstraat officieel in gebruik genomen. De namen van de twee spelers zijn mij onbekend.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten