dinsdag 22 februari 2022

Ingezonden – CDA

Om wat voor reden dan ook verschenen afgelopen week geen bijdragen van de lokale politieke partijen in Hallo Horst aan de Maas. Om in deze leemte te voorzien heeft Horst-sweet-Horst alle aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen eenmalig de ruimte geboden om hier een stukje te publiceren: het stukje dat normaalgesproken in Hallo zou verschijnen of iets anders. Als zesde het CDA.  


Meer vrijheid voor de (ver)bouwende burger

Inwoners die sloop-, bouw- of verbouwplannen hebben, kunnen hier pas mee starten als ze een goedgekeurde vergunning hebben. En het is in veel gevallen een uitdaging om zo’n vergunning te krijgen. CDA Horst aan de Maas vindt dat dit anders moet. En we voegen daad bij woord.

Wanneer je een vergunning aanvraagt, moet deze eerst langs de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen Commissie Welstand). Deze commissie bepaalt of jouw (ver)bouwplannen in de omgeving passen. Vanuit inwoners die met de commissie te maken hebben gehad, horen we dat zij vaak niet begrijpen waarom aanvragen voor hun plannen worden afgewezen of aangepast moeten worden. Besluiten worden ervaren als willekeur en subjectieve smaak van de commissie. Het (ver)bouwproces loopt hierdoor vertraging op en dit brengt extra kosten met zich mee voor de aanvrager. Daarom hebben wij samen met Essentie en PvdA een motie ingediend.

Landelijk is er bepaald dat iedere gemeente een commissie moet hebben die adviseert of een bouw of verbouwing past in de omgeving. De precieze taken van deze commissie (los van het beoordelen van rijksmonumenten) mogen door de gemeente worden ingevuld. Wij hebben met onze motie dan ook opgeroepen om de taken van de commissie nader te onderzoeken. We willen minder regels, meer transparantie en snellere procedures. Onze motie is – bijna raadsbreed – aangenomen. We kijken uit naar de uitwerking van het college en hopen hiermee inwoners van Horst aan de Maas te helpen bij het verkorten van procedures bij (ver)bouwplannen.

CDA Horst aan de Maas
Eric Brouwers 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten