zondag 31 augustus 2008

Klein mysterie 30 – Verwijzingsbordjes (1)

Wij Horstenaren weten natuurlijk waar het gemeentehuis, de sportparken, de restaurants, de musea en noem maar op liggen. Anders is dat voor niet-Horstenaren. Daarom is het goed dat er verwijzingsbordjes zijn. Onlangs zijn de foeilelijke groene bordjes met gele letters vervangen door meer appetijtelijke bruine en witte. Toch, het zal u niet verbazen, heb ik er het nodige op aan te merken. Wat me het meest bezighoudt, is waarom het ene bordje bruin is en het andere wit. Deze vraag kwelt me al sinds ik deze twee bordjes aan de Pastoor Debijestraat voor het eerst zag: Manege Wieneshof bruin, sportpark Wienes wit; vreemd. Ik besloot me eens wat grondiger in de kleur van de verwijzingsbordjes te verdiepen. Na weken van onderzoek kan ik u verklappen dat het buiten kijf staat dat de kleur van de bordjes niet willekeurig is bepaald. Er zit met andere woorden een bepaald systeem in. Maar welk? Daar ben ik eerlijk gezegd nog altijd niet uit. Bordjes die verwijzen naar overheidsgebouwen zijn altijd wit, bordjes die verwijzen naar musea altijd bruin. Bordjes die verwijzen naar voetbal- en hockeyvelden, tennisbanen en sporthallen zijn altijd wit, bordjes die verwijzen naar horecagelegenheden altijd bruin. Iemand suggereerde dat de witte bordjes met publieke middelen zijn gefinancierd en de bruine met private. Manege Wieneshof zou dus privaat bezit zijn en de voetbal- en hockeyvelden, tennisbanen en sporthallen publiek (evenals de Twinkeling waarvoor blijkbaar geen pictogram bestaat). Zou kunnen. Maar waarom zijn de bordjes die verwijzen naar natuurgebieden dan bruin?Wie heeft die dan betaald? Staatsbosbeheer? Ik kom er niet uit! Wie helpt me?

Verder kan ik niet helemaal bevatten waarom iemand die op zoek is naar het gemeentehuis vanuit de Jacob Merlostraat de Loevestraat in wordt gestuurd:Hier is waarschijnlijk gedacht vanuit de autobezitter en vooruitgelopen op de nieuwe parkeerplaatsen bij De Librije; een fietser of voetganger zou wel gek zijn om deze route te volgen. Vreemd genoeg is bij dit bord dat verwijst naar ijssalon Passi precies andersom geredeneerd, want hier kan juist een automobilist niets mee.

Afsluitend nog deze twee borden in de Hoofdstraat:Passi naar links is logisch, maar waarom zou je rechts de Torenstraat in moeten om bij het eveneens op het Lambertusplein gelegen VVV-kantoor uit te komen? (De vraag waarom het VVV-bord bruin is laten we maar even buiten beschouwing.) Pas toen ik het onderste bordje goed bekeek, zag ik dat het niet naar het VVV-kantoor verwees, maar naar de plaats waar je moet parkeren om bij het VVV-kantoor te komen. Merkwaardig is dan weer dat de eenmaal op de parkeerplaats aan de Torenstraat gearriveerde toerist daar vervolgens aan zijn lot wordt overgelaten: een bordje dat hem of haar verder verwijst naar het VVV-kantoor is er in geen velden of wegen te bekennen.

1 opmerking:

  1. Zal ik het maar verklappen? Bruine bordjes verwijzen naar toeristische plekken. Een museum, een natuurgebied, de VVV. Witte bordjes mag de toerist gerust negeren want die zijn niet voor hem/haar bestemd maar voor de inwoners. Daar heeft een toerist niks te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen