maandag 24 mei 2010

Klein mysterie 163 – Rinkelpijpen

Altijd weer fijn om eens positief te zijn. Want met de nieuwe ondergrondse glasbakkenis Horst er sinds deze week ontegenzeggelijk een stuk fraaier op geworden. Sommige dingen zijn mooi van lelijkheid, maar zelfs in dat opzicht hadden de blauwe wangedrochten die nu successievelijk worden vervangen, niets te bieden. Als nu ook nog de kledingcontainers ondergronds gaan, zou ik helemaal een tevreden man zijn (qua containers dan).
Resteert de vraag hoe we die ondergrondse glasbakken moeten noemen. Extensief googelen leidde niet tot resultaten, maar het is eigenlijk ook veel aardiger zelf een benaming te verzinnen. ‘Glaspijpen’? Mwaa, te zeer een afgeleide van glasbakken. ‘Orgelpijpen’? Nee, is het ook niet. Te gezocht, net als ‘schoorstenen’. ‘Drietand’ dan? Heeft wel iets. Helemaal als we er Italiaans van zouden maken: ‘tridente’. Toch maar eens even in m’n achterhoofd houden. ‘De zuilen van Hercules’? Te pretentieus. Te lang ook, één woord is beter. ‘Glascontainerzuilen’? Mag dan wel één woord zijn, maar toch te lang. ‘Rinkelpijpen’? Ja! Nog een keer: rinkelpijpen. Smaakt goed, zeker als je die r lekker langzaam laat rollen. Waar spreken we af? Bij de rinkelpijpen?
Truus, ik breng even het glas naar de rinkelpijpen.
De rinkelpijp voor wit glas zit alweer barstens vol.
Ik heb je voor het eerst ontmoet daar bij de rinkelpijp.
Daar stond me toch een rinkelpijp, niet normaal zeg.
Wat doe jij tegenwoordig eigenlijk? Ik ben rinkelpijpopzichter bij de gemeente Horst aan de Maas.
Je reinste tuig van de richel, die rinkelpijpjongeren.
Jakkes, wat kruipt daar nu weer uit die rinkelpijp?
Let op, of ik sla je de rinkelpijp in.
Daar bij die rinkelpijp, die mooie rinkelrijp.
Wat is dat voor vrachtwagen? O, dat is de rinkelpijpleger.
Kijk, daar loopt de rechtsbuiten van Rinkelpijpse Boys 7.
Bij de rinkelpijpen rechtsaf en dan de tweede weg links.
Die Tod oder die Rinkelpijpen.
Staat die viespeuk daar nou echt in een rinkelpijp te zeiken?
Geen twijfel mogelijk, ik heb het juiste woord gevonden. Vanaf nu breng ik mijn groen, bruin en wit glas niet meer naar de ondergrondse glasbak, maar naar de rinkelpijpen. Wie volgt?Helemaal lijp van de rinkelpijp.

1 opmerking: