maandag 17 oktober 2011

Klein mysterie 284 – Verzonken karrenwielen

Week in week uit Raymond Knops op stang jagen, gaat zelfs mij op een gegeven moment vervelen. Dus nam ik me voor het eens over een andere boeg te gooien: een top 5 van verzonken Horster karrenwielen. U weet wel, zo’n veelal wit opgeschilderde houten wielen die het begin van de oprit van (would be) boerenerven markeren. Staaltjes van wansmaak waar de valse nostalgie vanaf druipt. Vergelijkbaar met nep-gaslantaarns van de Boerenbond en bij Europa Stock Tuindecoratie in Siebengewald aangeschafte stenen leeuwen.
Ik dacht een zware dobber te hebben aan de selectie van die top 5. Overal in het buitengebied struikel je immers over die verzonken karrenwielen.
En dát nu blijkt een misvatting van de eerste orde te zijn. Verzonken karrenwielen lijken heutzutage wel van de aardbodem verdwenen. Ik kwam niet verder dan twee verzonken wielen aan de Horsterweg in de buurt van Californië die vooral bij gebrek aan beter eventueel in aanmerking zou kunnen komen voor een top 5 van verzonken Horster karrenwielen. Maar dat was het dan ook.
Heb ik niet goed genoeg gezocht? Heel goed mogelijk. Ik sluit niet uit dat er hier of daar nog verzonken karrenwielen te vinden zijn. Wie weet komt het ooit zelfs tot een top 5. Maar wat in elk geval vaststaat, is dat ze veel minder wijdverbreid zijn dan ik vermoedde. De volgende vraag is dan natuurlijk of ze überhaupt ooit wijdverbreid zijn geweest. Voor mijn gevoel trof je ‘vroeger’ bij minstens de helft van alle boerenerven aan het begin van de oprit twee verzonken karrenwielen aan. Klopt dat gevoel? Of ben ik misschien slachtoffer van m’n eigen geheugen? Antwoord krijgen op die vragen is nog niet zo heel eenvoudig. Ik neem tenminste niet aan dat het Centraal Bureau voor de Statistiek zomaar een lade opentrekt met jaarlijkse cijfers over het aantal boerenerven in Horst aan de Maas met twee verzonken karrenwielen aan het begin van de oprit. Mede daarom zal de voormalige wijdverbreidheid vrees ik een eeuwig mysterie blijven.

Maar stel dat ze vroeger wijdverbreid waren, waarom zijn de karrenwielen dan verdwenen? Weggerot? Massaal afgevoerd naar campings die ’t Karrewiel heten?
Of uit de mode geraakt? Zoals de jojo, Bhagwan en de hoelahoep ook ooit uit de mode raakten? Zullen we het maar op dat laatste houden? Dat zou meteen betekenen dat de kans bestaat dat ooit ook nep-gaslantaarns van de Boerenbond en bij Eurostock Tuindecoratie in Siebengewald aangeschafte stenen leeuwen uit de gratie raken.
Wéér iets om naar uit te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten