maandag 5 maart 2012

Intermezzo – Diederik was here

Donderdagmiddag omstreeks half vijf moest ik ineens aan Fons van der Stee denken. Ik herinner me Fons van der Stee (1928-1999) als Brabander, als CDA’er, als Bourgondiër, als minister van Landbouw, als minister van Financiën. Maar bovenal herinner ik me Fons van der Stee om de karakteristieke wijze waarop hij met een vet Brabants accent het woord ‘lef’ uitsprak in het zinnetje ‘Wat dit land nodig heeft is lef’. Van Kooten en De Bie hebben het ooit nog eens meesterlijk gepersifleerd.
Aan dat lef van Fons van der Stee moest ik dus denken toen ik donderdagmiddag omstreeks half vijf Hallo Horst aan de Maas uit de brievenbus haalde. Het wakkere weekblad berichtte namelijk glashard dat Diederik Samsom, samen met vier anderen kandidaat-voorzitter van de PvdA-Tweede Kamerfractie,
een bezoek had gebracht aan Horst. Terwijl het bezoek op dat moment nog plaats moest vinden. Dat noem ik dus lef hebben: verslag doen van iets dat (nog) niet is gebeurd. Vernieuwende journalistiek.
Gelukkig voor Hallo was er geen file, geen spoeddebat in de Tweede Kamer, geen plotseling opgekomen racekak of ander malheur dat roet in het eten gooide. En dus maakte Diederik even na vijven z’n opwachting in OJC Nix. Ten overstaan van zo’n twintig belangstellenden, waaronder uw verslaggever (géén PvdA-lid, laat dat duidelijk zijn), beantwoordde hij drie kwartier lang (vooral sociaaleconomische) vragen van de aanwezigen. Wat ’m, dat dient gezegd, bijzonder vlot afging.
Zo heel veel nieuws stak ik van de bijeenkomst niet op. Ik noteerde wel dat tussen de regels door Job Cohen het moest ontgelden. Want als je zegt dat onder jouw leiding de PvdA weer duidelijke keuzes (populair of impopulair) zal gaan maken en een heldere koers zal varen en dat de huidige fractie talentvoller is dan haar voorgangers maar dat ze haar talenten tot dusver onvoldoende ten toon heeft gespreid, zijn dat impliciete verwijten aan Job Cohen – anders kan ik het niet uitleggen.

Veel vragen bleven ongesteld. Zo hangt nog altijd boven de markt van welke voetbalclub Diederik fan is. Heb ook maar eens het lef naar zoiets triviaals te informeren als het over gewichtige zaken als begrotingstekorten, coalitievoorkeuren en arbeidsmarktparticipatie gaat.
Dat lef had zelfs Roy Bouten, onbezoldigd (neem ik aan) Horster propagandist van Diederik, niet. Dus moest hij zaterdag op de per tweet aan hem gestelde vraag van Léon Frissen of Diederik Ajaxfan is (je vraagt je af waarmee onze voormalige gouverneur eigenlijk bezig is; hij zal toch niet opnieuw zitten te knutselen aan een FC Limburg?), antwoorden: ‘Geen idee.’
Iemand trouwens wel enig idee van welke club Fons van der Stee aanhanger was?

2 opmerkingen:

  1. Ik denk, gelet op zijn straatcoach-activiteiten in Rotterdam, dat het een Rotterdamse club betreft, en dat wil Roy helemaal niet weten. Hoewel.... ik weet niet of Sparta van Roy mag.

    Mart

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mart,
    Je vergist ja... straatcoach in Amsterdam, sociale dienst in Rotterdam. En Sparta mag zeker! :-)

    BeantwoordenVerwijderen