maandag 26 maart 2012

Klein mysterie 326 – MIBO-magazijn (1)

Het begon allemaal met een kort artikel in Dagblad De Limburger van afgelopen woensdag. Daarin beweerde Venraynaar Twan van Els dat een gebouwtje aan de Grauwveenweg in Griendtsveen in het verleden als depot voor ziekenhuismateriaal had gefungeerd. Een depot voor ziekenhuismateriaal in the middle of nowhere? De bebouwing aan die eindeloze Grauwveenweg bestaat toch slechts uit een bunker (nummer 2 in de eerste top 5 van Horster oorlogsmonumenten) en schuin daarachter een landbouwloods die z’n beste tijd heeft gehad?
Duidelijk geval van een te vroeg gelanceerde 1-aprilgrap. Om alles uit te sluiten stuur ik die meneer Van Els toch maar een e-mail. Het zal toch niet zo zijn dat de loods die ik altijd een of andere rol in de landbouw heb toegedicht als depot voor ziekenhuismateriaal heeft gediend?
Net zo laat is het. Lees wat Twan van Els per kerende mail schrijft: ‘Het gebouwtje aan de Grauwveenweg was ten tijde van de Koude Oorlog een van de 39 noodmagazijnen in ons land. Deze noodmagazijnen ressorteerden onder het Ministerie van Buitengewone Omstandigheden en werden ook wel MIBO’s genoemd: Materieelvoorziening In Bijzondere Omstandigheden. Er lagen goederen opgeslagen voor het inrichten van noodhospitalen. Grote psychiatrische inrichtingen als Sint Servatius en Sint Anna waren aangewezen om in geval van oorlog of een grote ramp als noodziekenhuis te dienen.’
Hoe Twan aan deze kennis komt? ‘Ik was algemeen manager in deze inrichtingen en onderhield het contact met het ministerie. In die kwaliteit heb ik het magazijn wel eens bezocht. Er waren bedden opgeslagen, dekens, lakens, verbandstoffen etc. etc. Complete operatiekameruitrustingen waren in kisten verpakt. Heel bijzonder vond ik de ‘plastiek’ waterzakken van 40 liter en nog groter.’
Ai, klinkt allemaal behoorlijk overtuigend. Als dit een 1-aprilgrap is, dan is ie tot in de perfectie voorbereid. Voor de zekerheid breng ik nog een bezoek aan Forten Info, de uitputtende website over militair erfgoed in Nederland en België. Die bevestigt het verhaal van Twan slechts. Bovendien blijkt uit foto’s op Forten Info dat het gebouw aan de Grauwveenweg verdacht veel gelijkenis vertoont met MIBO-magazijnen.
Dus niks 1-aprilgrap, niks landbouwloods, maar een van de veertig magazijnen voor Materieelvoorziening In Bijzondere Omstandigheden in Nederland. De Koude Oorlog greifbar nah aan de Grauwveenweg in Griendtsveen. Er zijn dagen dat ik het met minder opzienbarend nieuws moet doen. Daarvoor neem je zelfs de ultieme vernedering voor een Horstenaar (te rade moeten gaan bij een Venraynaar) op de koop toe.

(klik hier voor het vervolg)

2 opmerkingen:

  1. Jeroen van de Nieuwenhof27 maart 2012 om 10:04

    Iedere keer dat ik via de sluiproute langs Veulen van Griendtsveen naar de A73 scheurde, vroeg ik me af wat die loods daar deed. Ik zag er wel eens een vrachtwagen stoppen, ogenschijnlijk om te laden of te lossen, maar daar bleef het bij. Bedankt voor de verheldering, ik kan weer rustig slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jarenlang werden de infusievloeistoffen van Poviet (Organon Teknika) die opgeslagen lagen in deze magazijnen jaarlijks gecontroleerd op lekkage en verontreinigingen en eventueel vervangen. Magazijnen lagen in de meest uithoeken van het land van Simpelveld tot Musselkanaal.

    BeantwoordenVerwijderen