maandag 7 april 2014

Klein mysterie 551 – Bever (2)

Herinnert u zich de bever in het Schuitwater nog? Waar de schobbejak het gore lef vandaan toverde is vooralsnog onopgehelderd, maar feit is dat meneer het nodig achtte een dam te bouwen in de beek tussen het Groot Schuitwater aan het Zwaanen Heike (veel mooier worden straatnamen niet gebakken) en de Horsterweg. Die illegale bouwactiviteiten leidden tot een aanzienlijke verhoging van de waterstand in het gebied. Met als grootste slachtoffer de Lottumse hengelsportvereniging Willem Barendsz die zich danig beknot zag in haar vismogelijkheden.
Begin februari schreef ik er een stukje over (klik hier). Afgelopen week, twee maanden later, besloot ik de toestand ter plekke nog eens in ogenschouw te nemen. Zo dramatisch als de vorige keer oogt het nu niet meer. Toch lijkt de waterstand me nog steeds aan de hoge kant. De vlonders staan bijvoorbeeld nog steeds deels onder water.
Is de recente waterstandverlaging een gevolg van de droogte van de afgelopen maanden? Of heeft de boosdoener de bouw van de dam stilgelegd? Of is de schurk niet tevreden over z’n eigen werkzaamheden en daarom begonnen met de sloop? De website van Willem Barendsz biedt gelukkig uitkomst.   
Het bestuur van de vereniging blijkt alle Horster politieke partijen een brief te hebben geschreven over de problematiek. Een reactie van D66 en SP bleef uit (hoe slecht!); CDA, Essentie en PvdA-PK lieten weten de hengelaars te steunen. Wethouder Ger van Rensch en CDA-gemeenteraadslid Eric Brouwers – ere wie ere toekomt – legden zelfs meteen een bliksembezoek af. ‘Beide heren moesten ook constateren dat dringend ingegrepen dient te worden’, aldus het bestuur. Dat deelt voorts mee dat de wethouder Staatsbosbeheer om uitleg en oplossingen heeft gevraagd en dat Willem Barendsz en Staatsbosbeheer twee gesprekken met elkaar hebben gevoerd. Die gesprekken verliepen volgens het bestuur ‘in een nette sfeer’.
Staatsbosbeheer zou hebben toegezegd ‘de beverdam te verlagen naar een peil waarin deze geen hinder meer veroorzaakt’, mits de provincie hiervoor toestemming verleent. Maar zo ver lijkt het helemaal niet te hoeven komen, zo maakt de website duidelijk: ‘Inmiddels is de beverdam dusdanig verlaagd dat het waterpeil al aan het zakken is. Het is bij het bestuur van Willem Barendsz en bij Staatsbosbeheer niet bekend wie er verantwoordelijk is voor verlagen van de beverdam. Dit is dus gebeurd zonder toestemming. Staatsbosbeheer heeft ons laten weten dat dit niet toegestaan is en dat er zware boetes uitgedeeld kunnen worden.’  
Wat denkt u: zou de urgentie om de damverlager op te sporen groot zijn? Of zouden zowel Willem Barendsz als Staatsbosbeheer als de gemeente heimelijk maar wat blij zijn dat iemand hen van een netelig probleem lijkt te hebben verlost? En de camera van Staatsbosbeheer dan, die bij de dam hing ‘om te voorkomen dat vreemde deze verstopping verwijderen’? Die heeft ongetwijfeld te kampen gehad met een tijdelijke storing. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten