maandag 19 januari 2015

Top 5 – Officieuze Horster straatnamen (2)

De officieuze straatnamen zijn er de laatste jaren helaas wat bij ingeschoten. En dat terwijl mijn verzameling toch behoorlijk is gegroeid en zich de nodige spectaculaire ontwikkelingen op het officieuze straatnamenfront hebben voorgedaan. Wat dacht u bijvoorbeeld van de opzienbarende en geheel ten onrechte door mij tot dusverre veronachtzaamde naamsverandering van het Turfstèkersplein in America? Deze foto dateert van 2010:
Deze van gisteren:
De troosteloosheid van het plein lijkt er overigens alleen maar groter op geworden.
Een opmerkelijke trend, waarneembaar bij zowel officiële als officieuze straatnamen, is de opmars van het ‘pedje’,
in Melderslo (Nachtegaallaan) ook wel gespeld als ‘pêdje’.
Hoewel ik in de tussenliggende jaren sporadisch aandacht heb geschonken aan officieuze straatnamen (klik links in het menu met labels op ‘straatnamen’) acht ik de tijd meer dan rijp om na bijna zeven jaar met een tweede top 5 van officieuze, hier nog niet eerder ter sprake gekomen straatnamen te komen (klik hier voor de eerste):

5. Piet Roeffenplein, visvijver De Steeg, Parallelweg, Grubbenvorst
Officieuze straatnaam of niet: straatnaamborden horen niet te worden ontsierd door reclameborden en al helemaal niet door reclameborden van Eurotackle. 

4. Hans Jacobs Plein, Nusseleinstraat, America
Werkt niet bepaald leesbaarheidbevorderend, die zwarte letters op een blauwe achtergrond. ‘ACC ’t Veule’ (als u het kunt lezen) staat voor AutoCrossClub ’t Veule. Denk overigens niet aan een idyllisch, door bomen omzoomd plein bij het Hans Jacobs Plein:

3. ’t Engelenlaantje, De Donckstraat, Sevenum
Uit angst mogelijk oude en diepe wonden open te rijten bij de straatnaamgever bedwing ik al jarenlang mijn nieuwsgierigheid naar de aanleiding voor dit bordje en de neiging daarover te gaan speculeren.

2. Boutenpedje, Sint-Jorisweg, Hegelsom
Leden van het koninklijk huis daargelaten worden officieel erkende straten slechts bij uitzondering (denk aan Nelson Mandela) vernoemd naar nog in leven zijnde personen. Bij officieuze straatnamen ligt dat anders of misschien zelfs wel andersom. Maar waarom gemeenteraadslid Roy Bouten nu uitgerekend in het buitengebied van Hegelsom op deze manier wordt geëerd?

1. Henk Lenssenpedje, Nieuwstraat, Horst
Prachtig diepblauw bordje met ouderwetse belettering. ‘Lenssen’ en ‘pedje’ gelukkig niet van elkaar gescheiden daar een spatie. Dat met ‘steeg’ of ‘gats’ de lading beter zou zijn gedekt, nemen we maar voor lief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten