maandag 22 juni 2015

Klein mysterie 657 – Verrommeling

De Horst-sweet-Horst top 5 van verklaringen voor de Meerlose straatnaam Stieven Akker: 5. Verwijzing naar de moeilijk beploegbare akker hier ter plaatse; 4. Naam van de bende die Meerlo en omstreken in de dertiende eeuw onveilig maakte; 3. Bijnaam van de wat houterige spits die in de jaren dertig van de vorige eeuw furore maakte als goaltjesdief van de lokale voetbalclub Concordia; 2. Frontman van de Meerlose popgroep Stiff Field Conspiracy die in de jaren zeventig van de vorige eeuw bovenlokale bekendheid genoot; 1. Verwijzing naar het feit dat het plaatselijke kerkhof hier ooit lag.
U ziet: de Horst-sweet-Horst top 5 van verklaringen voor de Meerlose straatnaam Stieven Akker was al een aardig eind op streek. De inleiding had ik ook al in m’n hoofd zitten, zodat in feite alleen een foto van het straatnaambordje nog ontbrak. Goedgemutst fietste ik derhalve naar de De Cocq van Haeftenstraat, waar volgens Google Maps de Stieven Akker begint. Verdorie, geen straatnaambordje. Niet getreurd: de Stieven Akker is wel een kilometer lang. Maar ook op de kruisingen met Pilmus/Irenestraat en Papendijk geen straatnaambordje. Laatste hoop: de splitsing bij de Holstraat, waar de Stieven Akker, nog steeds volgens Google Maps, eindigt. Godverdegodver, ook hier geen straatnaambordje. Weg top 5! Weg opperbeste stemming!
Maar een ongeluk komt nooit alleen. Sta ik daar op de splitsing Stieven Akker – Holstraat wat misnoegd te dralen, valt mijn oog ineens op de akker aan de overzijde. Wat is daar, op de hoek Holstraat – Postbaan, in godsnaam allemaal gaande? Grootschalige bouwactiviteiten, zo is al snel duidelijk. Wat daar nu weer gaat verrijzen in een voorheen volkomen onbebouwd gebied? Ik weet het niet, kan er na thuiskomst op de gemeentelijke website niets over vinden, maar heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het wel eens om een of andere stal zou kunnen gaan.
Waarschijnlijk te bouwen in het kader van de Ruimte voor ruimte-regeling. Of de Ja tenzij-regeling. Of de Rood voor groen-regeling. Of de Compensatie gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum-regeling. Of de Schijt aan landschappelijke waarden-regeling. Of weet ik wat voor regeling. En als er onverhoopt geen regeling voor mocht zijn, wordt er wel een regeling voor uitgevonden.
Altijd weer hetzelfde patroon: continu de rode loper uitleggen voor het agrarisch belang, alleen in verkiezingstijd even onderbroken door wat ritueel geklaag over verrommeling. En in het coalitieakkoord heet het dan ‘We streven naar een vitale en duurzame land- en tuinbouw en zetten in op behoud van het karakteristieke Noord-Limburgse landschap.’ Hoe hol kunnen woorden zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten