maandag 19 oktober 2015

Intermezzo – Lei Martens (8) / Groene Kruisgebouw America

Het trieste lot van veel van de door de Horster architect Lei Martens (1932-1978) ontworpen gebouwen is dat ze op enig moment aan de goden zijn overgeleverd. Denk aan garage Martens (klik hier), denk aan pand Kleuskens (klik hier), denk aan het pand Geurts (klik hier). Allemaal niet zonder discussie tussen architect en Welstandscommissie tot stand gekomen, allemaal ook na verloop van tijd op de een of andere manier ontzield. En de Welstandscommissie, zo ongemeen kritisch in haar beoordeling van de eerste bouwplannen, heeft het allemaal laten gebeuren. Niet thuisgegeven op het moment dat karaktermoord werd gepleegd. Onbegrijpelijk.
Misschien wel het meest treurige voorbeeld van de gevolgen van deze laat-maar-waaien-houding is het voormalige Groene Kruisgebouw in America. Gelegen aan de kruising Kabroekstraat-Schiksedijk, in 1960 ontworpen door Lei Martens, enkele jaren later in gebruik genomen. Een langgerekt, smal gebouw, één bouwlaag, aan de voor- en achterzijde overschietend platdak, veranda’s, wit geschilderd beton, voorgevel zorgvuldig afgewerkt met schrootjes, overvloedige lichttoevoer, vrijdragende constructie waardoor het lijkt te zweven. Kortom, een typisch Lei Martens-gebouw. Zelf schreef hij er dit over: ‘Behalve de relatief gunstige kostprijs, grote stijfheid in de constructie, openheid in de zuidgevel en de daglichtinval, worden met dit ontwerp optimale gebruiksmogelijkheden verkregen.’  ‘Grote stijfheid in de constructie’: hoe prachtig geformuleerd. 
Bekijk je foto’s uit de eerste jaren na de ingebruikname, dan zie je een sprankelend gebouw  dat gezien mag worden. Uitnodigend, zonder zich op te dringen. Geen verborgen agenda, maar letterlijk doorzichtig. Wars van opsmuk en toch de aandacht naar zich toe trekkend. Een gebouw om trots op te zijn – niet voor niks is het op minimaal twee ansichtkaarten afgebeeld.
Vijftig jaar later is er hoegenaamd niets van over. Aan de voor- en achterzijde overschietend platdak: weg. Veranda’s: weg. Overvloedige lichttoevoer: weg. Vrijdragende constructie waardoor het gebouw lijkt te zweven: weg. Doorzichtigheid: weg. Trots: weg.
Een hermetisch gebouw is het geworden, ontdaan van zijn ziel. Schuilgaand achter struiken en bomen, angstig weggedoken in een hoekje. Elk contact met zijn omgeving kwijt. Pottenkijkers niet gewenst. Zwaarmoedig, moe en der dagen zat. 
Lei Martens keert zich om in zijn graf.
(Met grote dank aan de Stichting Werkgroep Oud-America voor het beschikbaar stellen van de oude foto’s en enkele krantenknipsels over de geschiedenis van het gebouw.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten