woensdag 24 april 2019

Top 5 – Walhalliaanse damestoiletdeurteksten

In een intussen vrij grijs verleden studeerde ik aan de universiteit van Nijmegen. Een van mijn grootste genoegens: toiletbezoek. Soms omdat de nood hoog was, soms om even verlost te zijn van een dodelijk saai college, maar meestal omdat ik benieuwd was of er weer nieuwe teksten waren verschenen op de muren, deuren, plafonds of stortbakken van een van de toiletten in de universiteitsgebouwen. De graffiticultuur was er werkelijk onovertroffen. Iedereen kon er wat van zijn gading vinden: schunnige teksten, filosofische teksten, cryptische teksten, racistische teksten, lolbroekige teksten. Ja, die toiletteksten zijn misschien wel de dierbaarste herinnering aan mijn studententijd. Spijt dat ik ze nooit heb genoteerd en/of gefotografeerd.


Een jaar of twee geleden was ik weer eens terug op de universiteit om een lezing bij te wonen. Eerste daad: toiletbezoek. Enorme afknapper. Welk toilet ik ook bezocht, allemaal waren ze voorzien van materialen die het aanbrengen van teksten onmogelijk maken. Medelijden met de studenten van nu overviel me. Zonder toiletteksten is een studentenleven niet compleet.


Is de graffiticultuur op toiletten wellicht überhaupt passé? Gelukkig niet! Dezer dagen kreeg ik enkele foto’s toegespeeld van de deuren van de damestoiletten van het Sevenumse jongerencentrum Walhalla. Wat een genot! Kan iemand deze deuren svp op staande voet toevoegen aan de lijst van beschermd cultuurgoed? En kan diezelfde iemand dan meteen een ordonnantie uitvaardigen die een halt toeroept aan het bestickeren van deze deuren? (Het met stickers beplakken van objecten geniet mijn warme steun, behalve als dit ten koste gaat van graffiti.)


Genoeg geouwehoerd, hier komt ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van Walhalliaanse damestoiletdeurteksten:

5.

poor door

Poor door? Lucky door zul je bedoelen!

4.

Vroeger, toen
seks nog vies was


Vroeger, toen de Vieze Man er nog was:


3.

te veel om opte
schrijven

te weinig om te verzinnen
denk daar maar
eens over na!

ik peins er
nog niet over


Filosofisch damestoiletdeurdebat.

2.

Nynke D
kweet dat
jij dit gescgrijft
hebt
kut
mij


‘Mij’ waar je ‘wijf’ zou verwachten – poëzie in optima forma.

1.

deuren
inspireren
mij enorm


Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben.  


(De damestoiletdeurteksten hebben me trouwens razend benieuwd gemaakt naar de herentoiletdeurteksten van Walhalla. Misschien een jongeheer die me wat foto’s wil sturen?)

3 opmerkingen:

 1. Er staat nynke !
  Kweet dat jij dit geschreve hebt kuz mij....
  Niet zelf teksten gaan verzinnen ,filosoof🥴

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Unknown: Die jeugd van tegenwoordig schrijft ook niet duidelijk genoeg! Wat betreft dat uitroepteken en 'kuz' heb je ongetwijfeld gelijk. Maar met alle goede wil van de wereld kan ik er geen 'geschreve' in ontdekken.'Gescgrijft' is trouwens ook veel mooier ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geachte heer moderator, doet u mij een plezier en neem bij een volgend toiletbezoek in Walhalla s.v.p. een viltstift mee. Bij voorbaat dank. Een viltstift, vraagt u. Jazeker, een viltstift om in een vrij hoekje van de toiletdeur, voordat of nadat u zich ontlast heeft, voor mij 'NS Station Horst-Hegelsom' te schrijven c.q. te scgrijfe.

  BeantwoordenVerwijderen