zondag 5 juli 2020

Klein mysterie 789 – Onderzoek (2)

En toen werd het stil.

Afgelopen donderdag vergaderden de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Horst aan de Maas achter gesloten deuren over een eventueel onderzoek naar de al dan niet vermeende bevoordeling van toenmalig Tweede Kamerlid en huidig staatssecretaris Raymond Knops in 2010 bij de bouw van zijn woning in het buitengebied van Hegelsom.


Afgelopen woensdag schreef ik daarover (klik hier):
‘Besluitvorming in beslotenheid over een onderzoek staat een onafhankelijk oordeel over die besluitvorming in de weg. Als betrokken burger ben ik (en anderen met mij) voor mijn meningsvorming dadelijk afhankelijk van de per definitie gekleurde mededelingen van de fractievoorzitters.’
Niemand is onfeilbaar en ik al helemaal niet. Met die laatste zin uit dat zelfcitaat sloeg ik de plank volledig mis. De fractievoorzitters mógen namelijk helemaal geen mededelingen doen over wat is besproken in hun overleg. Kan iemand dat toch een keer niet laten, dan wordt hij of zij altijd meteen op de vingers getikt. Vermoedelijk zal het dus ook in dit geval blijven bij een droge mededeling dat besloten is dat er wel of niet een onderzoek komt. Voor kiezers zal het dan vervolgens gissen zijn naar de argumenten voor of tegen dat besluit en wie welke argumenten heeft aangedragen. Onbevredigend en onbegrijpelijk. Onbegrijpelijk dat alle partijen in de gemeenteraad zich conformeren aan deze gang van zaken. Onbegrijpelijk vooral ook omdat het hier niet om de inhoud gaat maar over de wijze van aanpak. Zaken die openbare bespreking in de weg zouden kunnen staan – denk aan privacy en de beschadiging van belangen van personen of instellingen – zijn totaal niet aan de orde.


Zoals gezegd ben ik niet onfeilbaar. Zie ik misschien iets over het hoofd dat een niet-openbare bespreking van de wijze van aanpak absoluut noodzakelijk maakt? Ik zou het bijzonder op prijs stellen als een of meerdere fractievoorzitters – liefst allemaal natuurlijk – de moeite zouden willen nemen mij, en via mij de rest van de wereld, aan het verstand te peuteren waarom die beslotenheid per se moet. Reacties zie ik graag tegemoet onder dit stukje op het weblog of op Facebook. Een e-mail (horstsweethorst@gmail.com) mag ook, maar die zal ik dan wel openbaar maken. Uiteraard.

2 opmerkingen:

  1. Kijk, dit is natuurlijk anoniem. Ik denk dat zeker het CDA nooit voor openbaar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit zaakje stonk al, maar gaat steeds harder stinken. Als omhoog gevallen politicus zou je je er zelf mee moeten bemoeien: 'Ik eis een openbaar onderzoek zodat ik van alle mogelijke verdenkingen wordt vrijgepleit.'
    Ik hoop dat Horst-sweet-Horst de zaak kritisch blijft volgen!

    BeantwoordenVerwijderen