zondag 9 augustus 2020

Top 5 – Horster huizen aan drie straten (2)

‘Ken jij nog meer huizen aan drie straten in Horst aan de Maas?’ was de vraag waarmee ik precies een week geleden de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster huizen aan drie straten (klik hier) afsloot. Ja, uit een aantal reacties bleek dat er inderdaad mensen zijn die nog meer huizen aan drie straten in Horst aan de Maas kennen! Moooiii!

Eerst twee suggesties die niet aan de uiterst strenge criteria voldoen. Krissy Roeffen-Peters wierp een balletje op voor Kloosterstraat 77 in Grubbenvorst dat zou grenzen aan Kloosterstraat, Californischeweg en Parallelweg. Kloosterstraat zeker. Californischeweg is twijfelachtig, maar Parallelweg kan de toets der kritiek niet doorstaan: tussen Kloosterstraat 77 en de Parallelweg ligt de Kloosterstraat. Daardoor ligt het niet aan de Parallelweg.

De mooiste reactie kwam van Dorry Keijsers. Zij hield een vurig pleidooi voor haar ouderlijk huis, Gebroeders van Doornelaan 3 in Horst, waarvan ze enkele prachtige foto’s meestuurde (waarvoor dank):

‘In de jaren ’60 lag dit huis aan 2 straten, Meterikseweg en Gebr. van Doornelaan. In de jaren ’70 zijn er woningen gekomen aan het plein en mijn vader kreeg van de gemeente Horst de keuze om zijn adres te wijzigen in Schutroedeplein 1. Dit heeft hij echter geweigerd. Dus in de jaren ‘70 is het huis aan drie straten komen te liggen, Meterikseweg, Schutroedeplein en Gebr. van Doornelaan. (…) Ik hoor graag van je óf en wanneer ik de trofee van je over mag nemen.’
Hoezeer ik Dorry die trofee ook gun, overname zit er helaas niet in. Dat haar ouderlijk huis aan de Gebroeders van Doornelaan ligt en ooit grensde aan de Meterikseweg staat buiten kijf. Maar Schutroedeplein kan ik ook met de beste wil van de wereld niet goedkeuren. De wegen van de gemeente Horst waren wel vaker ondoorgrondelijk, maar in dit geval helemaal: Gebroeders van Doornelaan 3 wordt juist van het Schutroedeplein gescheiden door de Gebroeders van Doornelaan.


Enfin, niet langer gedraald, hier komt ie, de nieuwe Horst-sweet-Horst top 5 van huizen in Horst aan de Maas die aan drie straten grenzen:

5. Kloosterstraat 75, Grubbenvorst, tevens aan De Bisweide en Spoorstraat


Geopperd door opnieuw Krissy Roeffen-Peters. Spoorstraat lijkt me enigszins discutabel, maar omdat ik de beroerdste niet ben krijgt het toch het voordeel van de twijfel.

4. Kloosterstraat 2, Tienray (De Groene Lantaarn), tevens aan Bernadettelaan en Swolgenseweg


Met enige goede wil zou je zelfs kunnen zeggen dat deze tip van Leopold Post ook nog aan de Spoorstraat grenst. Toch is er een probleempje: volgens mijn criteria kunnen bedrijven niet meedingen naar de titel ‘Huis aan drie straten’. En een horecagelegenheid is een bedrijf. Laat ik de regels gewoon wat oprekken door vanaf nu ook kleine bedrijven te laten meetellen. Dat maakt ook meteen de weg vrij voor een tip van Véronique Jakobs: Spoorstraat 1 in Tienray (IJssalon Clevers), dat tevens grenst aan Swolgenseweg en Nieuwe Baan.


3. Americaanseweg 84, Horst, tevens aan Rotvenweg en Donkstraat


Een eigen vondst, dit huis verscholen in het niemandsland tussen Horst, Meterik en Hegelsom.

2. Monseigneur Aertsstraat 4, Swolgen (Bed & Breakfast De Oude Pastorie), tevens aan Hubertusstraat en Pastoorswal


Ook een bedrijf in zekere zin, maar dat mag nu dus. Briljante vondst van Leopold Post.

1. Spoorstraat 2, Grubbenvorst, tevens aan Kloosterstraat en Maricollenweg


Een hele, hele echte! Ontdekker: Pim Bergs. De trofee gaat vooralsnog naar hem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten