woensdag 16 februari 2022

Ingezonden – Bewezen fraude?

Horst-sweet-Horst ontving de volgende ingezonden bijdrage van Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) naar aanleiding van het stukje van afgelopen maandag (klik hier) over twee onderzoeken naar bestuurlijke fraude in de gemeente Horst aan de Maas waarmee NRC Handelsblad bezig zou zijn:


BEWEZEN FRAUDE?

Beste Wim,

Het spijt me het te moeten zeggen, maar jouw artikel over fraude van 14 februari 2022 rammelt aan alle kanten. Uit doorgaans betrouwbare bron zeg je te hebben vernomen dat twee NRC-journalisten een onderzoek doen naar bestuurlijke fraude in onze gemeente. Hier passen een aantal opmerkingen. Ten eerste zijn die onderzoeken niet gepubliceerd en bestaat dus nog altijd de mogelijkheid dat die onderzoeken ook niet worden gepubliceerd, omdat men de journalistieke onderbouwing van fraude onvoldoende rond krijgt. Ten tweede staat een mening in een krantenartikel over fraude niet gelijk aan een veroordeling wegens bewezen fraude door een onafhankelijke rechter. Naar mijn mening schep je een sfeer van wantrouwen naar het bestuur op basis van vooralsnog vage en onbewezen vermoedens.

Voor mij leg je een onbegrijpelijk verband tussen de fraude waarover je zegt niet te willen schrijven, en ondertussen toch over schrijft, en het ‘niet kunnen lezen’ van bestuurlijke en andere stukken door jezelf en/of gemeenteraadsleden. Hier maak je ten onrechte jouw eigen begripsvermogen tot de maat van wat gemeenteraadsleden kunnen begrijpen. Ik denk dat je daardoor flink wat gemeenteraadsleden onderschat. De fracties werken veelal met leden van de gemeenteraad, en burgerraadsleden, die als specialist van bepaalde domeinen optreden. Links en rechts zitten slimme en capabele mensen in de Raad!

Volgens jou zouden de raadsleden financieel veel meer moeten worden gefaciliteerd of een onafhankelijk beleidsorgaan moeten worden toegevoegd aan de gemeenteraad. Vind jij echt dat de gemeenteraad zichzelf een dergelijk brevet van onvermogen moet geven? Omdat de Raad niet aan jouw verwachting van verandering voldoet? Je suggereert dat het onderzoek van de NRC naar fraude tot die gewenste verandering zou kunnen leiden. Je denkt dat die fraude heeft plaatsgevonden? Hier voed je het wantrouwen naar de politiek alweer. En dat past jammer genoeg goed bij die smaldelen, ter rechter- en linkerzijde in onze lokale politiek, die drijven op wantrouwen en het gratuit gelijk willen hebben. Helaas leven we in een tijd van verdachtmakingen en complottheorieën. Volgens mij bewijs je de democratie geen dienst met dit soort artikelen.

Jan Duijf

Kloosterstraat Horst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten