maandag 30 mei 2011

Actualisatie – Banken met opschrift (2)

Pijnlijke taferelen speelden zich dinsdag af in de Horster raadszaal (klik op agendapunt 6). Een raadsmeerderheid ging niet akkoord met het collegevoorstel het totale subsidiebudget voor verenigingen met 50 duizend euro te verhogen. Voor één keer waren D66, Essentie, PvdA-PK en SP het met elkaar eens: het collegevoorstel druiste volgens hen in tegen de afspraken, ontbeerde een financiële dekking, paste niet in het ‘toetsingskader’ en was slecht gecommuniceerd. Verantwoordelijk wethouder Wijnhoven-Dirckx – alleen gesteund door haar eigen CDA – af met de staart tussen de benen. Ook nadrukkelijk souffleren, masseren, aanvullen en verduidelijken van burgemeester Van Rooij mocht er niet aan baten. Het wachten is nu op het moment dat het CDA op zijn website en in Hallo Horst aan de Maas een ronkend artikel publiceert waarin het zich als ultieme hoeder van het verenigingsbelang manifesteert en de andere partijen de mantel uitveegt. Kun je de klok op gelijk zetten.
Wat ik van de zaak vind? Terecht dat een raadsmeerderheid op z’n strepen is gaan staan. De raad stelt de kaders (om het maar eens ambtelijk te zeggen) en die dient het college niet eigenhandig te veranderen. Ook al zie je, zoals het CDA, die veranderde kaders wel zitten. Van de andere kant kleeft er ook wel een penny wise-pound foolish element aan de zaak als je bedenkt dat de raad vorige maand heeft besloten 1,6 miljoen euro ter beschikking te stellen voor drie kunstgrasvoetbalvelden.
De vinnige sfeer in het debat belooft heel wat vuurwerk voor als er straks écht moet worden bezuinigd. Valt er trouwens nog wel wat te bezuinigen? Of heeft Horst aan de Maas de afgelopen jaren al wegbezuinigd wat weg te bezuinigen viel? Die gedachte bekruipt me steeds vaker. Zie bijvoorbeeld het stuk van vorige week over de verdwenen afvalbakken in Griendtsveen: steden als Arnhem en Venlo bezuinigen nu pas op afvalbakken, Horst aan de Maas deed het jaren geleden al. Zie ook deze bank.
Sierde minimaal tot 2009 de kruising Nachtegaallaan – Daniëlweg, maar werd daarna ineens vervangen:
Tot zaterdag ging ik er vanuit dat de bank niet langer onder ons was. Wat blijkt echter? De bank heeft een tweede leven gekregen.
Nabij een poel met onbemand ooievaarsnest, aan het Sevenumse uiteinde van de Sint-Jorisweg:
Een 3-Hûkske is hier in geen velden of wegen te bekennen, maar dat mag de pret niet drukken. Let trouwens op de paal waarop de basis van het ooievaarsnest bevestigd is:
Een lantaarnpaal met een tweede leven, dus daar is ook al op bezuinigd. Inderdaad, zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen (maar wie zich niet op tijd verschoont, krijgt luizen als kamelen).
P.S. De bank lijkt me wel afvalbaksituatierijp, typisch gevalletje van een ooievaarsnestoplantaarnpaalafvalbaksituatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten