maandag 30 april 2012

Klein mysterie 341 – Kazerneplan (5)

Het hing al jaren in de lucht, sinds woensdag staat het vast: het komt er, het multifunctionele complex met onder meer een voetbalstadion op het kazerneterrein in Venlo. Dankzij Dagblad De Limburger weten we intussen dat Horst aan de Maas er geen extra geld in steekt. Dankzij m’n e-mail aan de fractievoorzitters weten we intussen ook dat de Horster CDA-gemeenteraadsfractie nog geen oordeel heeft over de miljoenenbijdrage van Regio Venlo aan het Kazerneplan, dat de PvdA-PK kritisch is, dat D66 tegen is en dat de SP vermoedelijk eveneens tegen is, maar pas een definitief oordeel uitspreekt na beantwoording van haar raadsvragen.
De reacties van de fractievoorzitters hebben verder onder meer aan het licht gebracht dat de democratische controle van Regio Venlo de PvdA-PK zorgen baart. Dat D66 bezwaar heeft tegen de vele regionale samenwerkingsverbanden. Dat er een Regiofonds is, waarvan volgens D66 Regio Venlo de bestedingen zelfstandig kan bepalen.
Allemaal heel verhelderend. En toch blijft Regio Venlo voor mij ongrijpbaar. Zelfs na de door Richard van der Weegen aanbevolen lezing van de strategische agenda van Regio Venlo. Die staat bol van de mooie woorden en barst van de ambities. Kun je weinig op tegen hebben, hoewel de ronkende pr-taal wat mij betreft een onsje minder zouden mogen.
Maar hoe wordt het Regiofonds gevuld? Kan Regio Venlo de bestedingen van het Regiofonds inderdaad zelfstandig bepalen? Wat gebeurt er als de Horster gemeenteraad een veto zou uitspreken over de bijdrage van Regio Venlo aan het Kazerneplan (een hypothetische vraag omdat ik ervan uit ga dat CDA en Essentie de bijdrage van Regio Venlo toejuichen en de PvdA-PK uiteindelijk, zij het schoorvoetend, ook akkoord gaat)? Beschikken de gemeenteraadsleden over verslagen van de vergaderingen van Regio Venlo? Of kennen ze anders de afwegingen die aan besluiten voorafgaan?
Voordat ik met m’n vragen verder in herhaling verval: ik ben altijd al een trouw volger van de gemeenteraadsvergaderingen, maar de vergadering waarin de beantwoording van de vragen van de SP aan de orde komt, zal ik met nog grotere belangstelling dan normaal tot me nemen. Ondertussen begin ik alvast met potlood te schrijven aan een stukje waarin ik me boos maak over een bestuurlijke tussenlaag die karrenvrachten publiek geld ter beschikking heeft, maar die zich onttrekt aan de democratische spelregels die op elke vorm van openbaar bestuur van toepassing horen te zijn. Zou ik een gum nodig hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten