donderdag 19 maart 2020

Top 5 – Openbare boekenkasten in Horst aan de Maas (1)

Zul je altijd zien: zit bijna iedereen thuis, heeft bijna iedereen tijd om eens een keer wat anders te doen, zoals een boek lezen, is de bibliotheek gesloten!


Een kar met afgeschreven boeken voor een gesloten deur, daar zullen we het voorlopig mee moeten doen in Horst aan de Maas.


Hoewel? Horst aan de Maas beschikt natuurlijk ook nog over een aantal openbare boekenkasten, ook wel zwerfboekenkasten, minibibliotheken, zwerfboekstations, boekenbastions of tiny libraries genaamd. Je kunt er gratis boeken meenemen, lenen en/of ruilen. Geopend: twaalf maanden per jaar, zeven dagen per week, 24 uur per dag. Ik ken zes openbare boekenkasten in Horst aan de Maas die aan die openingscriteria voldoen. Maar ongetwijfeld zie ik er een aantal over het hoofd. Ken je nog meer openbare boekenkasten dan de hieronder genoemde? Stuur dan een e-mail naar horstsweethorst@gmail.com of reageer op het Facebookbericht. Op korte termijn zullen dan ook die openbare boekenkasten op Horst-sweet-Horst verschijnen.


Nu het nog niet zover is: de Horst-sweet-Horst top 5 van openbare boekenkasten in Horst aan de Maas, waarbij alle zes openbare boekenkasten ex aequo op de eerste plaats zijn geëindigd, vooral omdat ik in dezen vanwege persoonlijke betrokkenheid niet geheel objectief ben:

1. ’t Booke Wurmke, Lemmeweg 3, Sevenum


Dat ‘ke’! Superieure Sevenumse humor. De kast is ingebed in objecten die refereren aan een agrarisch verleden:


Slechts één kinderboek aangetroffen: Ernstjan en Snabbeltje aan de wandel van Jaap ter Haar. Aanrader: In het café van de verloren jeugd van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano.

1. Tante Pollewop, Meterikseweg 153, Horst


Oudste openbare boekenkast van Horst aan de Maas. En de grootste. En de mooiste. Maar ik ben zoals gezegd niet geheel objectief. Minpuntje: het Tante Pollewopblog (klik hier) is al ruim drie jaar niet meer bijgewerkt.


Pluspuntje: in deze schoolloze tijden een extra groot aanbod van kinderboeken. En neem van me aan: hamsteren is niet nodig, de voorraadkasten puilen uit.

1. Kinderzwerfboekstation Reach Up, Van Vlattenstraat 167, Sevenum


Een heus kinderzwerfboekstation, exclusief voor kinderboeken! En ouders: geen angst, het RIVM heeft geen bezwaar tegen het open blijven van kinderzwerfboekstations.


Wel afstand houden, niet bezoeken als je verkouden bent, hoest of koorts hebt en voor en na het bezoek goed je handen wassen.

1. Tante Pollewop, Spoorstraat 10, Tienray


Prachtig ensemble, dat van links naar rechts bestaat uit de Zuster Margretplaats, een authentieke luchtpostbrievenbus, een voormalige winkeletalage (gevuld met stapels boeken en een opgeblazen historische foto) en een portiekje met een met boeken beplakte boekenkast en een stoel met boeken. Voor de etalage liggen op een veilingkistje ook nog boeken uitgestald.


Ook bij deze dochter van het Horster filiaal met het oog op de omstandigheden een extra ruime keuze aan kinderboeken.

1. Naamloos, Grubbenvorsterweg 49 Sevenum


Paars. Verder geen poespas, gewoon boeken. Een aantal Mankell’s, maar bijvoorbeeld ook De buitenvrouw van Joost Zwagerman, Tikkop van Adriaan van Dis, Zuiderkruis van Pauline Slot en Poot & poes van Midas Dekkers. Op het eerste gezicht geen kinderboeken.

1. Mini bieb, Wervelstraat 15, Horst


Kleinste van de aangetroffen openbare boekenkasten, veel meer dan een boek of twintig past er niet in. Maar daarom nog niet minder fijn. Het speciale afdakje, de zorgvuldige belettering, de slingers: het ademt allemaal toewijding en boekenliefde.

P.S. Klik hier en hier voor het vervolg van deze top 5.

1 opmerking:

  1. Ik heb net bijna alle stations voorzien van een aantal nieuwe (zo goed als nieuwe!) boeken ter verhoging van het leesplezier van ons allen

    BeantwoordenVerwijderen