vrijdag 20 maart 2020

Top 5 – Openbare boekenkasten in Horst aan de Maas (2)

Ja hoor: dankzij twee reacties op de top 5 van gisteren (klik hier) nóg twee nummer 1’s voor de Horst-sweet-Horst top 5 van openbare boekenkasten in Horst aan de Maas die twaalf maanden per jaar, zeven dagen per week, 24 uur per dag zijn geopend en waar je gratis boeken kunt meenemen, lenen en/of ruilen:

1. Zwerfboeken, Helmesstraat 17, Horst


Hoewel in het bezit van een heuse Facebookpagina (klik hier) moet ik de Helmesstraat drie keer op en neer fietsen om de zwerfboekenkast te ontdekken. Typisch gevalletje verder-kijken-dan-je-neus-lang-is: hij staat niet meteen aan de weg en doet, grijs opgeschilderd als ie is, van een afstandje enigszins aan een elektriciteitskastje denken. Je gaat ‘m pas zien als je ‘m doorhebt. Maar goed, waar elders vind je een openbare boekenkast die is voorzien van twee kaarsen?


Motto: reading is dreaming with eyes wide open.


Een zwerfboekenkast met licht feministische inslag? Als ik goed heb geteld zijn 23 van de 27 aanwezige boeken geschreven door een vrouw.

1. Bibliotheek Lottum, hoek Broekhuizerweg 7 - Ulsheggerweg 1, Lottum


Tegen de koude wind in naar Lottum gefietst. Beslist de moeite waard. Ooit was Lottum in het bezit van een openbare bibliotheek. Nu kan het zich gelukkig prijzen met een openbare boekenkast met de naam bibliotheek, die soms ook groenten bevat en die wordt geflankeerd door een bankje.




Het aanbod is ruim en veelkleurig en bestaat behalve uit boeken ook uit tijdschriften. De onderste plank is helemaal gereserveerd voor kinderboeken.


Het aanbod bij openbare boekenkasten is vaak groter dan de beschikbare ruimte. Gezien de stapels op de twee middelste planken lijkt dit welbekende fenomeen zich ook hier voor te doen. Lotttumers verlos jullie bibliotheek van deze stapels!

P.S. Klik hier voor het vervolg van deze top 5.

1 opmerking:

  1. Claire de Swart21 maart 2020 om 08:00

    In Melderslo op PastoorTeeuwenstraat 50 staat ook een hele mooie ;)

    BeantwoordenVerwijderen