zaterdag 21 maart 2020

Top 5 – Openbare boekenkasten in Horst aan de Maas (3)

En alwéér kunnen we een nummer 1 toevoegen aan de Horst-sweet-Horst top 5 van openbare boekenkasten in Horst aan de Maas die twaalf maanden per jaar, zeven dagen per week, 24 uur per dag zijn geopend en waar je gratis boeken kunt meenemen, lenen en/of ruilen (klik hier en hier voor de andere nummers 1):

1. Naamloos, Pastoor Teeuwenstraat 50, Melderslo


Gisteren getipt, net nadat ik via Melderslo naar Lottum was gefietst voor Bibliotheek Lottum. Geen probleem, vanochtend gewoon opnieuw op de fiets gestapt. Ik fotografeer de fraaie kast van alle kanten. Dan gaat de voordeur van de woning open. ‘Goedemorgen!’ Ik leg uit dat ik voor Horst-sweet-Horst bezig ben met een serie over openbare boekenkasten in Horst aan de Maas. Ah zo! We raken aan de praat, op twee meter afstand van elkaar. Koffie? Nee, toch maar niet. Jos en Maria de Swart, zo heten ze, de beheerders van deze kast. Geïnspireerd door Tante Pollewop aan de Meterikseweg in Horst (😊) zijn ze er enkele jaren geleden mee begonnen. Eerst waren er twee kastjes. Maria vulde het ene met boeken voor volwassenen, het andere met kinderboeken. En daarna maar afwachten of Melderslo wel toe was aan openbare boekenkasten. En óf Melderslo toe was aan openbare boekenkasten! Toen ze te klein werden, maakte Jos de huidige, grotere kast, met kinderboeken op kinderhoogte.


Over de toeloop hadden ze dus toch al geen klagen, maar nu de scholen sinds een week dicht zijn, veel mensen thuis werken en de openbare bibliotheek dicht is, krijgt Maria de boeken nauwelijks nog aangesleept. Maakt niet uit, ze heeft er veel plezier in. Bovendien: de voorraad is nog lang niet uitgeput – ook hier weten mensen die van hun overtollige boeken af willen, waar ze moeten zijn. Winkeldochters? Ja, die zijn er ook. Boeken waarvoor niemand belangstelling blijkt te hebben, brengen Jos en Maria uiteindelijk naar de kringloopwinkel in Sevenum. Beschadigde of vervuilde boeken gaan mee met het oud papier, ‘dan heeft de voetbalclub er tenminste nog iets aan’.


Besmettingsgevaar? Maria: ‘Onder normale omstandigheden desinfecteer ik de deuren van de kast al regelmatig. Sinds kort desinfecteer ik meerdere keren per dag.’

3 opmerkingen:

  1. Op de Wervelstraat in Horst is er ook eentje te vinden. Een kleintje weliswaar, maar toch :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @anoniem De kast in de Wervelstraat is afgelopen donderdag al aan bod gekomen: https://horstsweethorst.blogspot.com/2020/03/top-5-openbare-boekenkasten-in-horst.html

      Verwijderen
  2. Excuses, dan heb ik die gemist

    BeantwoordenVerwijderen