maandag 14 juni 2021

Ingezonden – Op de her

Horst-sweet-Horst ontving een ingezonden bijdrage van Jan Duijf (normaliter Kloosterstraat Horst, maar in dit speciale geval Kerkhofpaadje Horst):

OP DE HER

Deze brief wil de aandacht vestigen op het creatieve taalspel zo typerend voor de talige inwoners van onze gemeente, met de nadruk op authenticiteit en originaliteit. Zaken waar de moderne mens zo vol en leeg van is.


Enkele jaren geleden ontdekte ik in de Nusseleinstraat van het Horster America de nieuwe naam van een horecagelegenheid: De Nussel’. Je moet een soort van Einstein zijn om op het einmalige idee te komen het ‘ein’, aan het einde van ‘Nusselein’ weg te laten, teneinde als het ei van Columbus een gans vers woord te kunnen leggen. Meester Nusselein, de eerste onderwijzer in America en de naamgever van de straat, liet weten met deze eer bijzonder verguld te zijn. De vraag: ‘Wat is een Nussel?’ heeft sinds jaar en dag een vaste plek in de Hörster Kwis.

Over de herkomst van de naam ‘Herstraat’ verschillen de inzichten in wetenschappelijke kring, hetgeen de stelling onderschrijft dat wetenschap ook maar een mening is. Gelukkig ook een bron van ongekende inspiratie en interpretatie. Wat te denken van de naam van het gebouw ‘Heerstate’ op de hoek van de Herstraat en de Americaanseweg? Voorwaar een sublieme statusverhogende en prijsopdrijvende naam. Een geweldige vondst. Als ik het kon betalen, zou ik er willen wonen.


En dan bij mij om de hoek het klapstuk van deze bijdrage: ‘Op de her’. Deze spitsvondige en onnavolgbare interpretatie van ‘Herstraat’ staat te lezen schuin tegenover de Sint-Jozefkapel, op de gevel van het huis van wijlen moeder Spreeuwenberg. Moeten wij na deze geslaagde creatieve bewerking dat oudbakken ‘Herstraat’ niet omdopen tot ‘Op de her’? Lang leve het vrije taalgebruik!

Jan Duijf  Kerkhofpaadje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten