donderdag 3 juni 2021

Intermezzo – Gezondste Regio (3)

Vandaag precies een week geleden brachten Willem-Alexander en Maxima een bezoek aan Noord-Limburg. ‘Het streekbezoek staat in het teken van positieve gezondheid’, berichtte het Koninklijk Huis op 18 mei (klik hier). En verder: ‘De regio Noord-Limburg heeft zich ten doel gesteld de gezondste regio van Nederland te worden. Dit is vastgelegd in de RegioVisie voor de komende twintig jaar.’


Onder het motto ‘Meer gezondheid? Minder vee!!’ voerden de afdelingen Horst aan de Maas, Venlo en Venray van GroenLinks op deze dag actie. Het koninklijk paar heeft er vermoedelijk niets van meegekregen. ‘Maar goed ook’, reageerden sommigen. Zoals Edwin Michiels op Facebook (klik hier): ‘De actie is politiek de koning behoort dat niet te zijn. Daarmee is deze aandachttrekkerij onkies en niet op z’n plaats.‘ Vandaag sluit columnist Niels van Rens zich daarbij aan in Hallo Horst aan de Maas: ‘De koning en koningin zijn hier in Noord-Limburg niet voor politiek en beiden hebben zo ook helemaal niks, nada, noppus in te brengen in de Nederlandse politiek. Ik snap dat je actie wilt voeren, maar nu is het gewoon misbruik maken van de situatie. Dat vind ik uitermate slecht.’


‘Gezondheid is niet politiek’, schreef gemeenteraadslid Thijs Lenssen (D66+GroenLinks) in reactie op Edwin Michiels. Gezondheid geen politiek? Noem mij eens één ding dat niet politiek is. Alles is politiek. Ook gezondheid. En de Gezondste Regio 2025, de voornaamste aanleiding voor het koninklijk bezoek, is bij uitstek politiek. De Gezondste Regio is een vehikel dat ooit mede door politici is opgericht en opgetuigd voor de instandhouding van het agrarisch belang. Dat vehikel werd vervolgens liefdevol omarmd door de politiek, eerst in Horst aan de Maas en vervolgens in heel Noord-Limburg. 


Het klopt dat de koning niets heeft in te brengen in de Nederlandse politiek. Blijkbaar wil hij wel op de hoogte blijven van politieke ontwikkelingen als de Gezondste Regio 2025. Dan lijkt het me alleen maar positief gezond als hij zich zo goed en zo breed mogelijk laat informeren. Hij lijkt me oud en wijs genoeg om zelf te kunnen bepalen door wie en op welke wijze. De koning lijkt me ook bijzonder goed in staat om de tekst op die banners en affiches op waarde te schatten.


De Gezondste Regio is er in enkele jaren tijd glansrijk in geslaagd de betekenis van het woord ‘gezondheid’ zodanig uit te hollen dat het een volkomen inhoudsloos begrip is geworden. Waardoor fundamentele problemen aan het oog worden onttrokken. Banners en affiches die de aandacht van de koning vestigen op zo’n fundamenteel probleem zijn daarom alleen maar positief gezond.

(Onderdelen van dit stukje verschenen gisteren ook in Via Horst-Venray)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten