dinsdag 1 juni 2021

Intermezzo – Rudy (2)

 ‘Ik vind dit niet meer kunnen.’

Het knetterde weer eens tijdens een gemeenteraadsvergadering, ditmaal de vergadering van vorige week dinsdag. Het ging over schriftelijke vragen die gemeenteraadslid Thijs Lenssen (D66+GroenLinks) aan wethouder Rudy Tegels (CDA) had gesteld. De antwoorden van de wethouder deden Thijs Lenssen bijna uit z’n vel barsten van woede:

‘Ik ben zéér teleurgesteld. Ik heb heldere vragen gesteld. Ik ben hier ook absoluut heel erg ontevreden over. Ik vind dit niet meer kunnen. Mijn rol als controleur van het college wordt hiermee danig aangetast. Ik vind dit ab-so-luut niet kunnen.’

Had Thijs Lenssen gelijk? Voor de belangstellende buitenstaander was het allemaal wat lastig te volgen omdat niet duidelijk was wat hij precies had gevraagd. Om toch tot een oordeel te komen, mailde ik hem met het verzoek mij zijn vragen aan de wethouder te sturen (die mailadressen van gemeenteraadsleden staan tenslotte niet voor niets op de gemeentelijke website). Ik ontving ze per kerende post. Ze zijn inderdaad helder en feitelijk. Aanleiding voor de vragen was een gemeentelijke presentatie over de zogeheten ‘warme sanering’ van de varkenshouderij in Horst aan de Maas die heeft geleid tot 48 duizend minder vergunde varkens in Horst aan de Maas.


Ik besloot de reactie van de wethouder nogmaals te beluisteren (klik hier en ga naar 2.20 minuten). Die luidt als volgt:
‘Het vraagt veel uitzoekwerk om de vragen van de heer Lenssen te beantwoorden. Als de heer Lenssen deze vragen over een aantal jaren stelt dan kunnen we die antwoorden hopelijk met één druk op de knop uit het systeem halen, maar nu ontbreekt het ons aan die database. Dus de antwoorden gaan wel komen, maar dat heeft wel nog wat tijd nodig.’
Nogal wiedes dat Thijs Lenssen ‘zéér teleurgesteld’ was over dit antwoord. Hoogst verontrustend zelfs dat blijkbaar geen antwoord is te geven op een eenvoudige vraag als ‘Wat is de toename van de milieulast in de vorm van geur, ammoniak, en fijnstof?’ Hoe kun je nu beleid voeren zonder over zulke gegevens te beschikken?


Ook de vraag in hoeverre de handelwijze van het gemeentebestuur voldoet aan het coalitieakkoord moet toch vrij eenvoudig te beantwoorden zijn? En hoe kan het dat blijkbaar wel een afname van 48 duizend vergunde varkens als gevolg van de warme sanering uit de gegevens kan worden gedestilleerd en niet hoe groot tegelijkertijd de toename van het aantal varkens was in niet-gesaneerde bedrijven (63 duizend volgens een vluchtige berekening van D66+GroenLinks)?


Als het bij deze ene keer bleef, viel de schade nog te overzien. Maar hier is sprake van een patroon: telkens opnieuw blijkt dat wethouder Tegels vragen van de gemeenteraad niet adequaat kan en/of wil beantwoorden.

Dit kan inderdaad niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten