dinsdag 4 januari 2022

Intermezzo – Wandelgang (10) | Thijs Lenssen

Tweede wandeling van deze zondag, tweede wandeling van deze zondag met een gemeenteraadslid, tweede wandeling van deze zondag met een gemeenteraadslid met Hegelsom in de hoofdrol. Hij heeft de hele nacht wakker gelegen over de te wandelen route en wat hij gaat vertellen, zegt Thijs Lenssen net niet helemáál gekscherend als ik heb aangebeld bij zijn woning aan de Snellenstraat in Hegelsom. Thijs (63) is materials researcher en bedrijfskundige bij Canon CPP (voorheen Oce) in Venlo. Daarnaast zit hij sinds acht jaar in de Horster gemeenteraad. Enkele maanden geleden heeft hij zich afgesplitst van de fractie van D66+GroenLinks en is hij onder de naam Perspectief Horst aan de Maas doorgegaan als eenmansfractie. We kennen elkaar.


Thijs valt met de deur in huis: 2021 is voor hem een bijzonder jaar geweest. Ga maar na: veertig jaar in dienst bij dezelfde werkgever (hij begrijpt niet dat mensen niet begrijpen dat je veertig jaar voor dezelfde baas werkt), veertig jaar lid van VV Hegelsom, opgestapt bij D66+GroenLinks. Dit laatste is hem zwaar gevallen, zijn stemming was een tijd lang ver beneden peil.


Via Fleursstraat, Reysenbeckstraat en Holstraat wandelen we naar de Bosstraat, naar Thijs z’n ouderlijk huis. Kleine tuinders te midden van kleine tuinders waren ze, zijn ouders. Hard pezen voor een schamel loon. En dan ook nog vijf studerende kinderen. Dat die thuis meewerkten was desondanks vanzelfsprekend. Wat niet wil zeggen dat Thijs daar als puber niet tegen in opstand kwam. Hij verhaalt over de solidariteit tussen de buurtbewoners. ‘De Hei’ heette het hier in de volksmond en dat was niet bepaald bedoeld als een positieve kwalificatie.


We lopen de Bosstraat helemaal af tot de Spoorweg. Op de splitsing blijven we lang staan. Dit was de mogelijk beoogde locatie voor een nieuw sportpark voor America en Meterik en misschien in de verre, verre toekomst Hegelsom. Thijs heeft mensen op het spoor gezet. Het kwam er niet van, mede door allerlei gekonkel. Kom je met een levensvatbaar plan, wordt het achteloos terzijde geschoven. Frustrerend.


Aan de overzijde van het spoor ligt in de verte de Heesbeemden (’De Bengd’). Thijs vertelt over plannen om het gebied tussen spoor en Heesbeemden tot in America vol te bouwen met kassen. Het zal toch niet? Hij hekelt de almaar voortgaande aantasting van het landschap en de dominantie van het economisch belang. Ook op gemeentelijke schaal is het mogelijk daar weerstand aan te bieden, maar dan moet je wel willen.


Via Langstraat, Tongerloseweg, Spoorweg, Stationsstraat en Asdonckerweg belanden we weer in het centrum van Hegelsom. We houden halt bij de lagere school, zíjn lagere school. De school van ‘meister Wiene’, gelukkig behoed voor sloop.


En dan zijn we na 7,28 kilometer weer terug in de Snellenstraat. ‘Nog iets drinken?’ Nee, mijn volgende wandelafspraak dient zich alweer aan, de derde van deze zondag. 


Dit was aflevering 10 van Wandelgang, een serie wandelingen in de kerstvakantie met Horst-sweet-Horst. Klik hier voor een toelichting op deze reeks. Wil je ook een keer meewandelen met Horst-sweet-Horst? Dan ben je te laat: helemaal volgeboekt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten