vrijdag 7 januari 2022

Intermezzo – Wandelgang (16) | Maan van Helden en Anniek Verheijen

Mijn tante Trees Collin-Moorman werd afgelopen zondag op onze wandeling door Horst begeleid door haar dochter Anne-Marie (klik hier). Woensdagochtend is de rolverdeling andersom: Maan van Helden wordt begeleid door zijn moeder, Anniek Verheijen. Kan en mag, ik ben heel flexibel in zulke zaken. Maan is in vergelijking met alle andere medewandelaars tot dusverre wel enigszins atypisch, in die zin dat hij helemaal niet zoveel zin in de wandeling lijkt te hebben. Ik ken Maan als een bijzonder enthousiast en goedlachs persoon, maar vandaag is hij zwijgzaam, een beetje waers.


Er staat een koude wind en het is slechts enkele graden boven nul als we vertrekken uit de Harrie Driessenstraat. Toch weigert Maan, bikkel als hij is, zijn wanten aan te trekken. Zijn mond doet hij ook in de buitenlucht niet open. We wandelen richting de Moelbaerenbos. Maan wordt voortgeduwd door Anniek. Als we de Doolgaardstraat willen oversteken is een automobilist zo aardig om voor ons te stoppen. Anniek en ik knikken de automobilist vriendelijk toe. Maan kijkt niet op of om en zegt nog steeds geen boe of bah. Ten langen leste besluit ik maar een gesprek aan te knopen met zijn moeder. Anniek, docent bij Gilde Opleidingen, vertelt dat steeds meer leerlingen in de problemen raken door de aanhoudende coronaperikelen. Dan doet Maan, we zijn inmiddels op de Songertweg, warempel toch van zich spreken: ‘Paard!’


Daar blijft het ook bij. Ik vervolg mijn gesprek met Anniek, die haar verjaardag afgelopen vrijdag vierde met een wandeling. Ik, een van de genodigden, zeg dat ik dat zo’n goed idee vond: veel informeler dan de traditionele kringverjaardag met één stukje vlaai en doorgeef- dan wel graaisessies van nootjes en chipsachtige producten. Anniek: ‘En dan altijd naast de verkeerde persoon komen te zitten en naar gespreksonderwerpen moeten zoeken.’ We zijn inmiddels op een modderpaadje beland. We besluiten Maan, Star of the Show immers, een stukje te dragen. Zwijgzaamheid valt ons ten deel.


Slooierweg, links de Nachtegaallaan op en dan schieten we rechts weer het bos in. Opnieuw modder, opnieuw dragen, voortdurende zwijgzaamheid bij Maan. Alles wordt anders als Maan ter hoogte van de voetbalvelden op eigen benen gaat staan. Hij praat (Zaerums!), hij lacht, hij loopt spetterend door plassen. Alles wordt als vanouds als Maan even later weer wordt voortgeduwd door Anniek. Terwijl Anniek en ik keuvelen, doet meneer er weer het zwijgen toe. De dieren in de dierenweide lijken Maan niet bovenmatig te interesseren. Dat ik een eend aanzie voor een kalkoen en daarvoor door Anniek op de vingers wordt getikt, ontgaat Maan.


Alles wordt wéér anders als we terug zijn bij de woning van Maan en Anniek en we besluiten daar nog iets te drinken. Maan ontdooit, hij is weer de goedlachse en enthousiaste Maan die ik ken. Hij komt me geld geven, hij laat me allerlei dieren zien, hij roept naar me als Anniek boven zijn luier verschoont, hij zwaait vrolijk naar een merel en hij heeft het in onvervalst Zaerums over grónk en hangd.

Maan is vandaag 2 geworden. Anniek werd vorige week 38.

Dit was aflevering 16 van Wandelgang, een serie wandelingen in de kerstvakantie met Horst-sweet-Horst. Klik hier voor een toelichting op deze reeks. Wil je ook een keer meewandelen met Horst-sweet-Horst? Dan ben je te laat: helemaal volgeboekt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten